Latvieši Īrijā satraukti par gaidāmo taupības režīmu (109)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Zaļā sala Īrija, kas ir daudzu Latvijas viesstrādnieku patvērums, jau izziņojusi 15 miljardu eiro lielu budžeta taupības plānu apmaiņā pret Eiropas Savienības 85 miljardu eiro aizdevumu ekonomikas glābšanai. Pagājušās nedēļas ziņas esot izraisījušas satraukumu Īrijas latviešu kopienā, taču panikas vēl neesot, tā svētdien vēstīja LNT raidījums TOP10.

Portāla „Baltic-Ireland” žurnāliste Inguna Mieze intervijā raidījumam TOP10 atzinusi, ka Īrijas valdības paziņojumi latviešu kopienā esot izraisījuši satraukumu, taču paniku gan ne.

Īrijā ģimenei pabalsti ļauj dzīvot bez darba

Bezdarbs Īrijā neesot tas pats, kas bezdarbs Latvijā, esot norādījusi Mieze. „Joprojām, salīdzinot Latvijas un Īrijas sociālo sistēmu, Īrijas sociālā sistēma ir ļoti devīga. Cilvēks no sociālās sistēmas dzīvojot, ja viņam ir ģimene, saņem krietni vairāk, nekā viņš šobrīd var nopelnīt, aizejot strādāt uz pilnu slodzi,” skaidrojusi Mieze.

Īrijas taupības plāns cita starpā paredz sociālā budžeta apcirpšanu par 5%, informē TOP10. Tiesa, rūdītajiem latviešiem tas esot vien tāds sīkums. Patlaban bezdarbnieka pabalsts Īrijā esot 196 eiro nedēļā. Vēl iespējams saņemt mājokļa pabalstu līdz 85% no īres maksas.

Piemēram, trīs bērnu ģimene dzīvesvietai varot saņemt līdz 1100 eiro mēnesī. Jāņem vērā, ka par 1200 eiro Dublinā varot noīrēt labu labo mājokli. Tomēr ekonomists Andris Strazds šaubās, vai latvieša acīs dāsnie pabalsti tiks griezti tikai par 5%.

Strazds: Vai Īrija spēs uzturēt sociālo sistēmu?

Strazds paudis viedokli: „Protams, sociālā sistēma Īrijā ir daudz pateicīgāka nekā Latvijā, bet jautājums, vai Īrija spēs šo sociālo sistēmu uzturēt tādā vidējā termiņā. Jo, kā jau runājām, gan ieņēmumu pusi, protams, Īrija mēģinās palielināt, bet arī šie izdevumi būs jāsamazina.”

Ja arī latvieši dosies projām no ekonomikas grūtībās nonākušās Īrijas, tad Latvija nav viņu galamērķu saraksta augšgalā - par to esot vienisprātis aptaujātie eksperti.

Latvijas Darba devēju konfederācijas izglītības un nodarbinātības eksperte Anita Līce TOP10 atzinusi: „Tas noteikti nebūs masveidā, jo cilvēki meklē iespējas – meklē darba iespējas, un tas ir pirmais, uz ko skatāmies, – Latvijā šī situācija vēl tuvu nav ideālai un meklē sociālo drošības tīklu.”

Īrijai būtu bijis izdevīgāk bankrotēt

Īrijai izdevīgāk būtu bijis nevis aizņemties, bet bankrotēt, jo tad parādu nasta gultos uz Vācijas un Lielbritānijas bankām, kas pārāk dāsni kreditējušas privātpersonas, izraisot nekustamā īpašuma krīzi, tā telefonintervijā TOP10 atzinis ekonomists Jānis Ošlejs.

„Latviešiem vajadzētu cerēt, ka Īrija bankrotēs, tāpēc, ka Īrijas bankrota gadījumā Īrija būs vieglākā un labākā ekonomiskā situācijā un droši vien viņus sagaidīs strauja ekonomiskā izaugsme, kamēr cietēja būs Vācija,” uzskata Ošlejs.

Īrijas patlaban izvēlētais scenārijs Vāciju neapdraudot. Turklāt nākamā gada maijā Vācija atvērs savu darba tirgu. Tas varētu nozīmēt jaunas iespējas latviešiem, kas laimes meklējumos devušies uz ārvalstīm. Šobrīd daudzi Īrijas latvieši jau esot pārcēlušies uz Lielbritāniju, labu darbu varot atrast arī Baltkrievijā, ziņo TOP10.

Īrija - banku krīzes saplosīta aita

Par „ķeltu tīģeri” dēvētā Īrija no zibenīga plēsoņas tagad pārvērtusies par banku krīzes saplosītu aitu. Lai glābtu valsti no bankrota, Īrija lūgusi Starptautiskā Valūtas fonda un Eiropas Savienības aizdevumu 85 miljardu eiro apmērā. Tomēr pretim tiek gaidīti bargi taupības pasākumi.

Parādu krīze jau sašūpojusi premjerministra Braiena Kovena krēslu, un netiek izslēgtas ārkārtas vēlēšanas. Tikmēr Īrijas iedzīvotāji neapmierinātību pauž, izejot ielās. Īrijas krīze izraisījusi bažas arī par kopējo eirozonas stabilitāti.

Skatīt pievienoto video

Komentāri (109)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu