Īrija iepazīstina ar savu taupības plānu (72)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Īrijas valdība trešdien reprezentēja 15 miljardus eiro vērtu taupības pasākumu plānu, kas ir nozīmīgs solis, lai valsts iegūtu starptautisko aizdevumu.

Taupības pasākumus plānots īstenot četru gaidu laikā, un tas paredz arī sabiedriskā sektora darbinieku algu, pensiju un pabalstu samazināšanu.

Paredzēts arī palielināt nodokļus, tomēr Īrija atteikusies no plāna palielināt uzņēmumu ienākuma nodokļa likmi, kas šobrīd veido 12,5%.

Vairāki ekonomisti bija pārliecināti, ka Īrija būs spiesta sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem piekrist uzņēmumu ienākuma nodokļa pacelšanai, jo pretējā gadījumā nodokļu maksātāji Vācijā un Francijā, kur šīs likmes ir augstākas, varētu būt saniknoti, ka viņiem jāsubsidē zemie Īrijas nodokļi.

Īrijas premjers Braiens Kovens sacīja, ka tēriņu cirpšanas un nodokļu celšanas plāns, kas aptver četru gadu periodu, domāts, lai atjaunotu uzticību Īrijai, kas nonākusi Eiropas uzmanības centrā savu smago finanšu problēmu dēļ.Taupības plāns un valsts budžeta apstiprināšana ir priekšnosacījumi kredīta saņemšanai.

Taupības pasākumu plāns arī paredz līdz 2014.gadam palielināt pievienotās vērtības nodokļa likmi valstī līdz 23%, salīdzinot ar pašreizējo 21%.

Paredzēts arī samazināt valstī noteikto minimālo algu.

Kā ziņots, Īrijas valdība svētdien panāca vienošanos ar Eiropas Savienību un Starptautisko Valūtas fondu, kas valstij, pēc medijiem pieejamās informācijas, varētu piešķirt aizdevumu 85 miljardu eiro (59,7 miljardu latu) apmērā.

Komentāri (72)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu