Kariņa atbalstīto uzņēmumu pārdod Krievijas uzņēmējiem (21)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar bijušā ekonomikas ministra Krišjāņa Kariņa (JL) atbalstu vairāk nekā vienu miljonu latu Eiropas struktūrfondu naudas saņēmusī SIA "S&G", kura iepriekš piederēja partijas "Jaunais laiks" (JL) lielsponsoriem, šobrīd pilnībā nonākusi Krievijas uzņēmēja Jevgēņija Boguslavska īpašumā, šodien vēsta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze."

Par "S&G" vienīgo īpašnieku Maskavā dzīvojošais Boguslavskis oficiāli kļuvis jau pagājušā gada 4.septembrī, liecina "Lursoft" pieejamie Uzņēmumu reģistra dati. Līdz tam "S&G" gandrīz uz pusēm piederēja JL atbalstītājai Silvijai Grestei un šīs partijas biedram - Rīgas domes Īpašuma un privatizācijas lietu komitejas priekšsēdētāja vietniekam Mārtiņam Grestem.

Abi ir arī vieni no lielākajiem JL sponsoriem. Piemēram, pēc Eiropas struktūrfondu atbalsta saņemšanas, kas nebija iespējama bez Kariņa labvēlības un iejaukšanās līdzekļu sadales lietās, abi laulātie ziedoja partijai pa 5000 latu. Savukārt Mārtiņš Greste ir viens no lielākajiem JL ziedotājiem arī šogad - liecina KNAB informācija.

Kā zināms, Ekonomikas policija joprojām turpina izmeklēt, vai pašreizējais JL līderis Kariņš ekonomikas ministra postenī nav pieņēmis nelikumīgus lēmumus savas partijas biedru un sponsoru interesēs, iejaucoties Eiropas struktūrfondu miljonu sadalē.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Mārketinga un komunikāciju departamenta direktore Vineta Vilistere-Lāce laikrakstam paskaidroja, ka viņas pārstāvētajai iestādei ir jāuzrauga Eiropas struktūrfondu atbalstu guvušie uzņēmumi līdz saistību izpildei.

Atbilstīgi noslēgtajiem līgumiem LIAA ir jādod atļauja, ja atbalstu saņēmušajiem uzņēmumiem mainās īpašnieki. Līdz šim LIAA tikai vienā gadījumā ir devusi atļauju līgumā noteiktās saistības pārņemt citai kompānijai - reorganizēts uzņēmums, kurš saņēmis atbalstu trijos projektos. Tomēr šā uzņēmuma nosaukumu LIAA atklāt nevar, skaidroja Vilistere-Lāce.

Savukārt LIAA oficiālā informācija liecina, ka "S&G" tiešām ir starp tām nedaudzajām firmām, kurām izdevies saņemt atbalstu trijos projektos. Konkrēti, "S&G" trijās programmās saņēmusi attiecīgi 985 854 latus, 128 694 latus un 9985 latus, no kuriem aptuveni 60% ir Eiropas Savienības, bet 40% - Latvijas valsts budžeta nauda.

Tomēr LIAA attiecībā uz "S&G" ir saņemts tikai iesniegums, kurā lūgts atļaut SIA pārveidot par akciju sabiedrību, un šis lūgums vēl nav izskatīts, skaidroja Vilistere-Lāce.

Bijušais "S&G" īpašnieks Mārtiņš Greste nevēlējās Neatkarīgajai atklāt, par kādu summu uzņēmums pārdots. Tāpat viņš neatklāja, kurš viņu iepazīstinājis ar Boguslavski. Kā "S&G" pārdošanas galveno iemeslu viņš minēja kompānijai pievērsto pārāk lielo uzmanību, pat politisko spiedienu, kas traucējot strādāt arī uzņēmuma darbiniekiem.

Savukārt atbildot uz jautājumu, kāpēc maskavietis Boguslavskis ieinteresējies tieši par tipogrāfiju Latvijā, Greste sprieda, ka "S&G" ir strauji augošs uzņēmums un šobrīd poligrāfijas nozarē var saskatīt lielu perspektīvu, jo nav skaidrības, kā attīstīsies Preses nama bizness.

JL pašreizējais līderis Kariņš vaicāts, kā viņš vērtē uzņēmuma, par kuru viņš savulaik pieņēmis apstrīdamus lēmumus, nonākšanu Krievijas uzņēmēja rokās, laikrakstam atbildēja: "Es nespēju komentēt privāto firmu īpašnieku lēmumus. Ja es labāk saprastu, par ko jūs runājat, es varētu komentēt."

Pēc šādas nekonkrētas atbildes politiķis knaši aizsteidzās pa Saeimas koridoru.

"Lursoft" datubāze liecina, ka Boguslavskim pašlaik pieder kapitāla daļas vēl citā nopietnā Latvijas uzņēmumā - SIA "Naftimpeks". Tajā līdzīpašnieki ir plaši pazīstami uzņēmēji, piemēram, bijušais politiķis Ojārs Kehris.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu