WSJ iesaka Īrijai mācīties no Latvijas (40)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ietekmīgais biznesa laikraksts "Wall Street Journal" (WSJ) iesaka Īrijai mācīties no Latvijas, kas pēc smagajiem taupības gadiem sāk atlabt no ekonomiskās krīzes.

"Tikai pirms gada Latvija bija krīzes pārņemta. Tā bija iesprostota ārkārtīgi nekonkurētspējīgā fiksētā valūtas likmē pret eiro, ekonomika saruka, un valdība Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) spiediena dēļ bija spiesta ieviest taupības pasākumus, kas draudēja izraisīt vēl lielāku ekonomisko krīzi. Un, tā kā lielākā daļa Latvijas privātā sektora kredītu bija ņemti ārvalstu valūtās un ārvalstu bankās, pastāvēja reālas bažas, ka Eiropas banku sistēmai var draudēt maksātnespēju vilnis," raksta avīze.

Taču Latvijai ir izdevies izvairīties no ļaunākā scenārija. Latvija turējās pretī kārdinājumam devalvēt valūtu, kā to daudzi mudināja. Tā vietā Latvija virzīja centienus atgūt konkurētspēju ar ārkārtīgi sāpīgu iekšējo devalvāciju. Pēc SVF aprēķiniem, Latvijas ekonomikas ekonomiskā lejupslīde 2008.-2009. gadā kopā veidoja 25%, kas ir straujākais kritums pasaulē.

Tomēr tagad Latvijas ekonomikā ir sākusies augšupeja, šā gada trešajā ceturksnī negaidīti sasniedzot 2,7% gada pieaugumu. Sācis kristies arī bezdarba līmenis, bet eksporta apjoms trešajā ceturksnī pieaudzis par 38%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

Turklāt Latvijas premjerministra Valda Dombrovska ("Vienotība") valdība oktobrī tika pārvēlēta, sagraujot bažas, ka vēlētāji varētu atteikties no taupības pasākumiem.

Tomēr arī nākotnē gaidāmas grūtības, jo Latvijai ir jāsamazina budžeta deficīts, turklāt eksportu varētu ietekmēt arī Eiropas taupības pasākumi, ņemot vērā, ka 71% no Latvijas eksporta apjoma nonāk ES. Tomēr SVF Latvijai 2011.gadā prognozē 3,3% ekonomisko pieaugumu.

"Latvija parāda, ka pēc taupības pasākumiem ir iespējama dzīve," raksta WSJ.

Komentāri (40)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu