Palīdzības apjoms Īrijai veidos 85 miljardus eiro (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Starptautisko aizdevēju atvēlētās palīdzības apjoms Īrijai veidos 85 miljardus eiro (59,7 miljardus latu), tādējādi valstij palīdzot uzlabot tās finansiālo un banku stāvokli, otrdien vēsta raidorganizācija RTE.

Daļa no Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) aizdevuma tiks izmantota, lai Īrijas bankas spētu palielināt to kapitāla rezerves no 8% līdz 12%, tādējādi starptautiskajiem kreditoriem cenšoties nomierināt noguldītājus Īrijas finanšu sistēmā un novērst līdzekļu aizplūšanu no valsts.

Savukārt pārējie aizdevuma līdzekļi tiks izmantoti, lai palīdzētu finansēt Īrijas valdības ikdienas operācijas.

Apmaiņā pret šā kapitāla iepludināšanu Īrijas valdībai nāksies palielināt sev piederošo akciju daļu divās finanšu krīzes vissmagāk skartajās bankās.

RTE ziņo, ka valdība gatavojas iegūt 99,9% bankas "Allied Irish Banks (AIB)" akciju un kļūt par vairākuma akcionāru bankā "Bank of Ireland", kurā valstij patlaban pieder 36% akciju.

Turklāt Īrijas banku apjomu plānots samazināt, pārdodot aizdevumus un investoriem piedāvājot noslēgt ar valdību vienošanos par zaudējumu sadali.

Īrija vērienīgu banku krīzi piedzīvoja pēc nekustamā īpašuma tā dēvētā burbuļa pārplīšanas, kad cenas saruka par vairāk nekā 50%.

Savukārt AIB, kas jau ir daļēji nonākusi valsts kontrolē, jaunu satricinājumu saņēma piektdien, kad tika atklāts, ka klientu noguldījumu apjoms kopš janvāra samazinājies par 13 miljardiem eiro (9,13 miljardiem latu).

Toties "Bank of Ireland" pirms divām nedēļām brīdināja, ka gada peļņa šogad varētu būt par 35%-40% mazāka nekā pērn, kas galvenokārt saistīts ar apgrozījumu kritumu un valsts garantiju izmaksām.

Kā ziņots, Īrijas valdība vienošanos ar ES un SVF par aizdevuma saņemšanu panāca svētdien, taču formāla nodomu vēstule par starptautiskās palīdzības nosacījumiem sagaidāma nākamnedēļ.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu