Īrijai nebūs jāupurē sava progresīvā nodokļu politika (9)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Neraugoties uz dāsnajiem palīdzības solījumiem 80 līdz 90 miljardu eiro apmērā, Eiropas Savienība (ES), visticamāk, tomēr neprasīs upurēt Īrijai tās lielāko biznesu trumpi – uzņēmējiem draudzīgu nodokļu politiku, uz ko šķībi raugās daudzi tās kaimiņi, ieskaitot Vāciju un Lielbritāniju, tā šodien raksta Vācijas prese.

Kamēr Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un monetāro lietu komisārs Olli Rēns, kā arī Francijas un Vācijas ārlietu resoru vadītāji atteikšanos no nodokļu „dempinga” bija vēlējušies izvirzīt kā vienu no nosacījumiem palīdzības sniegšanai, Francijas prezidents Nikolā Sarkozī un Vācijas kanclere Angela Merkele jau ir apsolījuši Īrijas finanšu ministram neapdraudēt Īrijas nodokļu suverenitāti.

Tieši labvēlīgā uzņēmumu ienākuma nodokļa politika ir ļāvusi Īrijai piesaistīt tādus IT milžus kā Microsoft, Apple, Google, Ebay, Facebook, Hewlett-Packard un Intel, kā arī bankas Bank of America un Merrill Lynch. Īrijas nodoklis 12,5% apmērā ir krietni pievilcīgāks nekā citās valstīs, piemēram, ASV tie ir 35%, Vācijā – 30%, bet Lielbritānijā 28%.

Vācijas prese norāda, ka, piemēram, kompānija Google, kas savā Dublinas birojā nodrošina ar darbu 2000 īru, pateicoties dažādiem vaļā atstātiem caurumiem Īrijas nodokļu likumdošanā, ir pamanījusies samazināt savu nodokļu slogu līdz rekordzemiem 2,4%. Dažādas ASV uzņēmumu struktūrvienības kopumā nodarbina ap 100 000 īru, savukārt kopējā optimizēto nodokļu summa sasniedz aptuveni 60 miljardus ASV dolāru. Tomēr vienlaikus šo kompāniju tiešās investīcijas uztur 70% Īrijas kopējā eksporta.

Turklāt atšķirībā no Lielbritānijas un Vācijas Īrijas IT jomā strādājošie arī krīzes laikā ir pamanījušies izvairīties no masveida darba zaudēšanas.

Tā vietā, lai ķertos pie lielo ārvalstu koncernu naudas makiem, Īrija ir izvēlējusies iet citu taupības ceļu – likvidēt 28 000 darba vietu valsts sektorā, samazināt minimālo algu, kā arī par 5-10% samazināt sociālo pabalstu apmēru. Vācijas prese gan norāda, ka pat liberālākie tirgus ekonomikas piekritēji pašlaik nespēj atbildēt uz jautājumu, kā minimālās algas samazināšana varētu uzlabot situāciju Īrijas budžetā.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu