Lielu popularitāti iemanto "lielo sieviešu literatūra" (12)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Lielbritānijā grāmatu izdevniecības nozarē aizvien lielākus panākumus gūst "lielo sieviešu literatūra" - dāmu romāni, kuru galvenā varone ir ne tikai mazliet apaļīga, bet nepārprotami resna, vēsta britu laikraksts "The Guardian".

"Šis ir pavisam jauns sieviešu literatūras žanrs, un tas ir ļoti atsvaidzinošs," atzīst grāmatas "The Pissed Off Parents Club" autore Minka Eliote, kuras debijas romāns nonāks grāmatu veikalu plauktos nākamajā mēnesī. "Šīs grāmatas virza revolūciju vieglajā literatūrā pretim daudz reālistiskākai sievietes ķermeņa uztverei. Sievietēm ir līdz kaklam to muļķību, ar kurām līdz šim bija pārpildīti dāmu romāni. Bridžita Džonsa ar visu savu izmisīgo cīņu pret lieko svaru nekad nav bijusi smagāka par 60 kilogramiem, lai gan vidējais britu sievietes svars ir krietni lielāks. Šis jaunais žanrs pierāda, ka sievietes beidzot sāk mācīties mīlēt cita citu un sevi, neko neizpušķojot. Sieviešu literatūra beidzot patiesi attēlo tās lasītājus, un viņi nekā nespēj atdzerties."

Drīzumā Lielbritānijā iznāks vairākas grāmatas, kuru galvenā varone nav ne "apaļīga", ne "apetītelīga", bet patiešām resna. Bez jau minētā Eliotes romāna tuvākajā laikā grāmatveikalu plauktos parādīsies kanādiešu rakstnieces Lorijas Lansensas darbs "The Wife''s Tale".

"Tas ir klasisks vēlmju piepildījums," norāda romāna "Love Nest" autore Džūlija Levelina, kuras jaunais darbs iznāks februārī. "Lasītāji vēlas lasīt par sievietēm, kas iemācās mīlēt sevi neatkarīgi no sava svara. Ir liels tirgus segments, kurā cilvēki vēlas dzirdēt šo vēstījumu. Nopietnas svara problēmas ir daudz lielākas par tām, kas tiek aprakstītas Bridžitas Džonsas dienasgrāmatā. Tā ir nomācošākā problēma daudzu sieviešu dzīvē. Un tieši tāpēc lasītāji un rakstnieki vēlas to izpētīt."

Kā norāda komerciālās literatūras izdevēja Merija Evansa, Bridžita Džonsa izmantoja savu ķermeņa svaru kā attaisnojumu nepiepildītai dzīvei, taču šī ir pilnīgi jauna tendence sieviešu literatūras žanrā. "Šajos jaunajos dāmu romānos sievietes saprot, ka svara zaudēšana un diētas nav ceļš uz laimi. Ja šo romānu varones zaudē svaru, tad tas notiek nejauši - atrodot patiesu laimi un piepildījumu daudz būtiskākās dzīves jomās."

Jaunā pieeja ASV iemantojusi tik lielu popularitāti, ka britu izdevniecība "Mills & Boon" ir pat izdomājusi tai nosaukumu - "bigger chick lit" jeb "lielo sieviešu literatūra" - un jaunajā formātā jau izdevusi divas grāmatas - Džesikas Hārtas romānu "Last-Minute Proposal" un Trišas Vailijas "His LA Cinderella".

"Visām sievietēm ir problēmas ar ķermeņa izskatu, neatkarīgi no tā, cik tās ir slaidas," uzskata Vailija. "Visu sieviešu lielākā fantāzija ir vienkārši pieņemt sevi, neatkarīgi no ķermeņa svara. Uz ko mēs, rakstnieki, arī reaģējam."

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu