Daži padomi par elektriskajiem sildītājiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Naktis kļuvušas stipri vēsas, un arī rīdzinieku dzīvokļos vairs nav tik silts, kā gribētos, tāpēc daudzi jau domā par elektrisko sildāmierīču iegādi.

Veikalos izvēle ir milzum plaša. Tiek piedāvāti dažāda dizaina, lieluma un jaudas eļļas radiatori, karstā gaisa pūtēji un elektrokonvektori. Pirms tos iegādāties, būtu jāzina pāris būtisku lietu.

Pirmais un galvenais – cik liela sildāmierīce būs piemērota tieši jūsu mājoklim. Lai noteiktu sildāmā vēlamo jaudu, lietā jāliek pavisam vienkārša formula – apmēram 900 W/m3. Tālāk jānoskaidro sildītāja ekonomiskums, kalpošanas ilgums, kā arī lietošanas ērtums. Noteikti jāuzzina par ierīces uzturēšanu, drošību, kvalitāti un arī cik tā ir skaļa darbībā.

Ja jauni cilvēki vēlas šādu ierīci uzdāvināt saviem vecvecākiem, tad jāraugās, lai tā būtu pēc iespējas drošāka un vienkāršāk lietojama. Tāpat, pērkot sildītāju, jāpadomā, vai tas būs drošs mājās, kur ir mazi bērni un mājdzīvnieki.

Putekļi

Ventilatora tipa sildītāji vienmēr būs salīdzinoši lētāki. Tos var iegādāties, sākot no Ls 10. Paši smalkākie maksās ap Ls 30. To lielākais pluss - ātri sasilda telpu. Taču, kad ierīce izslēgta, istabā tikpat ātri atkal kļūst vēsi. Speciālisti šo sildāmierīci neuzskata par īpaši veselīgu. Tās darbības princips ir tāds, ka istabas gaiss tiek iesūkts, sasildīts un atkal izpūsts ārā. Līdz ar to iesūkti tiek arī putekļi. Lielā siltumā tie rada nepatīkamu smaku un degot patērē skābekli. Cilvēki ar elpošanas ceļu slimībām šādā telpā jutīsies slikti, un kaites tikai saasināsies.

Zināšanai

- Uz ventilatora tipa ierīcēm neko nedrīkst žāvēt.

- Ja sildītājs salūst, to remontēt neesot jēgas.

- Piemēroti mazu telpu apsildei.

- Kalpo aptuveni trīs gadus.

Radiatoru tipa sildītāji

Eļļas radiatori – tie darbojas līdzīgi centrālapkures radiatoriem un sasilst līdz 85 grādu temperatūrai. Ir ugunsdroši. Šāda ierīce telpu sasilda lēni, bet siltums saglabājas ilgi. Turpretī gandrīz visiem šāda tipa sildītājiem ir termostati, kas ļauj regulēt gan siltuma intensitāti, gan darbošanās ilgumu. Ir pat tādi, kas aprīkoti ar nelielu ventilatoru. Tas domāts, lai piepildītu telpu ar siltumu, kamēr sasilst eļļa pašā radiatorā. Atkarībā no radiatora lieluma – to mēra sekciju skaitā – šāds sildītājs maksā, sākot no Ls 20. Jēga gan būs no tāda, kura cena jau sasniegusi ap Ls 40. Viens radiatora posms ir domāts aptuveni 2,5 kvadrātmetru apsildīšanai. Pēc tā arī var aprēķināt, cik liels sildītājs pērkams. Šim sildītājam ir viens liels pluss – uz tā ātri var izžāvēt slapjas drēbes. Gan gaisa pūšanas, gan radiatoru tipa sildītāji elektroenerģiju patērē aptuveni vienādi – 2–2,5 kW/h. Kā jebkurai sadzīves tehnikai, tiem ir garantijas laiks, kā arī tos iespējams iegādāties līzingā vai uz nomaksu.

Sildpaneļi

Šāda tipa sildītājs līdzinās plāksnei. To var piestiprināt radiatoriem paredzētās vietās zem palodzēm, bet var arī citur. Tie ir dažāda augstuma, platuma un garuma. Daudzos jauno projektu dzīvokļos tie ir radiatoru vietā. Ja šos paneļus lieto kā pamatapkuri, tad to priekšrocība ir programmēšanas iespējas. Tos ieprogrammē, lai ierīce ieslēdzas, kad pārnākat no darba vai stundu pirms. Tā izslēdzas, kad istabā sasniegta vēlamā temperatūra, un atkal ieslēdzas, kad tā sāk kristies. Cenas ir jānoskaidro pie preces izplatītāja. ***

Der zināt:

- visi elektriskie sildītāji ir uzraugāmi;

- degšanu var izraisīt bojājums pašā sildītājā, kontaktligzdā vai vadā;

- siltums var sakarsēt un aizdedzināt kādu tuvumā esošu priekšmetu;

- sildītāju nedrīkst atstāt pie bērna vai slima, nespējīga cilvēka gultas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu