Zviedrijas prokuratūra iebilst pret lūgumiem atcelt Asanža aizturēšanas orderi

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Zviedrijas prokuratūra ceturtdien paziņoja, ka iebilst pret tīmekļa vietnes «WikiLeaks» dibinātāja Džūljena Asanža advokātu aicinājumiem atcelt pret viņu izdoto Eiropas aizturēšanas orderi par apsūdzībām izvarošanā.

Asanža advokāti pieprasīja viņam brīvu iespēju pamest Ekvadoras vēstniecību Londonā pēc tam, kad ANO Darba grupa patvaļīgas aizturēšanas jautājumos pieņēma atzinumu, kurā teikts, ka Asanžam jābūt iespējai pamest vēstniecības teritoriju.

«Šobrīd nav pamata anulēt aizturēšanas orderi,» norādīja prokuratūra.

«Džūljens Asanžs joprojām (..) tiek turēts aizdomās par nopietna nozieguma pastrādāšanu,» uzsvēra prokuratūra.

Stokholmas rajona tiesai tuvāko divu vai trīs nedēļu laikā ir paredzēts lemt par aizturēšanas ordera atcelšanu.

Iepriekšējos lūgumus atcelt aizturēšanas orderi noraidīja rajona, apelācijas un Augstākā tiesa.

44 gadus vecais Austrālijas pilsonis Asanžs, kurš kopš 2012.gada jūlija uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā, ir atteicies doties uz Zviedriju, lai runātu ar izmeklētājiem par iespējamām apsūdzībām. Asanžs šo lēmumu pamatojis ar bažām, ka Zviedrija viņu izdos ASV, kur viņu varētu tiesāt par simtiem tūkstošu slepenu ASV diplomātiskās un militārās sarakstes dokumentu publiskošanu 2010.gadā.

Pērn augustā iestājās noilgums trim Asanžam 2010.gadā izvirzītām apsūdzībām - par seksuālu uzbrukumu, par nelikumīgu piespiešanu un par seksuālu uzmākšanos. Tomēr Asanžu joprojām var tiesāt Zviedrijā par apsūdzību izvarošanā, kurai noilgums iestātos tikai 2020.gadā - desmit gadus pēc tās izvirzīšanas.

Ekvadora ir piešķīrusi Asanžam politisko patvērumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu