ECT piespriež Francijai izmaksāt kompensācijas somāļu pirātiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ceturtdien piespriedusi Francijai izmaksāt tūkstošiem eiro kompensācijās somāļu pirātiem, jo viņi uzreiz pēc aresta nav vesti pie tiesneša.

Pirāti tika arestēti divos gadījumos 2008.gadā par uzbrukumiem Francijas kuģiem.

ECT norādīja, ka varasiestādēm vajadzēja nekavējoties nogādāt pirātus tiesā, tiklīdz viņi pēc aresta jūrā tika aizvesti uz Franciju.

Tiesa atzina, ka abos gadījumos bijuši izņēmuma apstākļi, kas attaisno garo aizturēšanu, jo aresti notika vairāk nekā 6000 kilometrus no Francijas krastiem. ECT arī norādīja, ka Somālijas varasiestādes nav spējīgas cīnīties pret pirātiem.

Tomēr tiesas spriedumā teikts, ka pēc pirātu nogādāšanas

Francijā varasiestādes rīkojās nepareizi, vēl 48 stundas nenogādājot viņus pie tiesneša.

«Nekas neattaisno šādu papildus kavēšanos,» norādīts spriedumā.

Tiesa piesprieda Francijai izmaksāt 2000 līdz 5000 eiro katram pirātam par morālo kaitējumu un 3000 līdz 9000 eiro tiesu izdevumu segšanai.

Pateicoties starptautiskām patruļām Adenas līcī un Indijas okeānā, pirātu uzbrukumi pie Somālijas krastiem ir ievērojuma samazinājušies. Kulminācijas brīdī 2011.gada janvārī somāļu pirātu gūstā atradās 736 ķīlnieki un 32 kuģi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu