Zoodārzā miris aligators Čabulītis (98)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vakar, 21. augustā, cienījamā 72 gadu vecumā miris Čabulītis – viens no vecākajiem Misisipi aligatoriem Eiropas zoodārzos. Pirmās ziņas par aligatoriem Rīgas Zoodārzā datētas ar 1935. gada 1. aprīli, kas uzskatāms par Čabulīša darba gaitu sākumu.

Zoodārzā Čabulītis ieradās, iespējams, 1-3 gadu vecumā, kopā ar vēl trīs vienaudžiem – divām aligatoru meitenēm un vienu aligatoru puisi no Skolu muzeja.

1965. gadā Čabulīša konkurents uz dāmu ievērību aizceļoja uz Kijevas Zoodārzu. Savukārt abas aligatorienes – vienu 1971. un otru 1977. gadā - diemžēl nācās iemidzināt, jo pēc ilgas slimības (iekaisumi u.c. pēc kautiņos gūtajām traumām) viņu veselības stāvoklis bija bezcerīgs.

Tad nu kopš 1977. gada Rīgā bija tikai viens cienījams aligators, kurš vismaz garumā nav pastiepies kopš 1966. gada mērīšanas – 2,90 metri. Čabulīša svars bija 140 kg.

Kaut literatūrā iespējamais savvaļā Ziemeļamerikā mītošo Misisipi aligatoru mūža ilgums tiek vērtēts pat līdz 100 gadiem, drošus pierādījumus šādai ilgmūžībai neviens gan nesniedz. Ir pamatotas aizdomas, ka Čabulītis bija vecākais no Eiropas zoodārzos mītošajiem aligatoriem. Viņa darba mūžs pierādāms, pamatojoties uz Rīgas Zoodārza dzīvnieku reģistrācijas dokumentiem.

Maskavas Zoodārzā gan mīt aligators, kurš šķīlies 1936. gadā. Ir arī ziņas, ka kādā no Polijas zoodārziem ir kāda Čabulīša vecuma aligatoru dāma, kuras vecums gan nav pierādāms.

Čabulītis, agrākos laikos saukts arī par Ulmanīti, Ali un Genu, lielāko savu mūža daļu mita vecajā, par ziedojumiem būvētajā Krokodilu mājā. Tur pārcieta vairākas apkures problēmas 1958., 1970. un 1980. gados, un ar tām saistītos 5-7 mēnešu ilgos gavēņus.

2001. gadā aligators pārcēlās uz Tropu mājas apartamentiem, kuros jutās tik jauns un mundrs, lai būtu gatavs 2 reizes nedēļā notiesāt ik ēdienreizē 1,5 kg. liellopu gaļas un nedēļā vēl piedevām 1 vistiņu.

Komentāri (98)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu