LU Botāniskā dārza Tropu tauriņu mājā būs skatāms «Krēslas tauriņu brīnums»

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza Tropu tauriņu mājā no 5. līdz 14decembrim būs skatāms «Krēslas tauriņu brīnums», pavēstīja LU Preses centrs.

Tā ir iespēja vēl šogad izbaudīt tropu siltumu un eksotisko lidoņu sabiedrību, jo Tropu tauriņu māja apmeklētājiem būs slēgta no decembra vidus līdz pat ziemas nogalei.

Garās mijkrēšļa stundas, kas pirms Ziemassvētkiem Latvijā nereti valda visu dienu, ir lieliski piemērotas, lai parādītu krēslas tauriņu krāšņumu. Dabā šie tauriņi kļūst aktīvi laikā, kad diena pāriet naktī un agrās rīta stundās. Būs skatāmi arī tauriņi, kuri mitinās tropu mežu lapotnes paēnā.

Daudzo tauriņu vidū īpaši izceļas pūčtauriņi, kas dabā mīt Dienvidamerikā un ir rosīgi novakarēs. No tauriņu spārnu brūnganās apakšpuses raugās «viltus pūces acis», bet tauriņu virspuse zvīguļo gaiši un tumši zilganās nokrāsās. Pūčtauriņi droši laidelējas starp cilvēkiem, tādēļ mierīgam, tumšās drānās tērptam vērotājam var laimēties sajust tos nosēžamies uz rokas vai pleca.

Īpašs pārsteigums ir parasto mormoņu dižtauriņu pirmskāzu deja, kad tie laidelējas pāros viens aiz otra. Uzmanīgs vērotājs pamanīs arī Indijas lapu tauriņus. Sēžot uz augu stumbriem, to sakļautie spārni atgādina nokaltušu, brūnu lapu, bet, atverot spārnus, tauriņš iezaigojas koši oranžzilos toņos.

«Krēslas tauriņu brīnums» noslēdz Tropu tauriņu mājas šā gada sezonu. Laikā no 5. līdz 14.decembrim tauriņu māja būs atvērta katru dienu no plkst. 11.00 līdz 16.30.

Savukārt LU Botāniskā dārza Palmu mājas vestibilā līdz 6.janvārim skatāma mākslinieces Anitras Bērziņas izstāde «20+ K+M+B+14 DĀVANAS», kur atbilstoši Ziemassvētku laikam ir simbolisks stāsts par zeltu, vīraku un mirrēm – veltēm, kuras Jēzum dāvāja trīs austrumu gudrie.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu