Vai biļešu kontrolieriem nav jāievēro nekādas uzvedības, morāles normas? (59)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirms pāris dienām lasīju par problēmām ar biļešu kontrolieriem, kas prasot uzrādīt biļetes arī cilvēkiem, kuri stāv pieturā un gaida, iespējams, citu transportu. Par neuzrādītu biļeti kontrolieri esot apsaukājuši cilvēku un viņam situši. Vai tas ir normāli?

Nedomāju vis, taču attiecīgajā rakstā atsauksmes bija ļoti dažādas - likās, ka diskutē pasažieri ar kontrolieriem. Viens saka, ka kontrolierus vajadzētu sasiet un pašiem ar kādu aparātu pa galvu sadot, cits atkal saka, ka tas ir normāli, ja kontrolieris prasa biļetes uzrādīt, kāpjot ārā no trolejbusa, arī varbūtējiem trolejbusa pasažieriem, kuri, iespējams, ir paspējuši izskriet ārā, neuzrādot biļeti. Nu, un tā tālāk...

Katrā ziņā man tas šķiet pilnīgs absurds, ka es, ejot garām autobusa pieturai, būtu spiesta uzrādīt biļeti par braucienu, kuru nemaz neesmu veikusi, piedevām saņemt vēl aizkarošas piezīmes un - vēl vairāk - saņemt sitienus. Es jau saprotu, ka tagad valstij naudas ir maz un arī kontrolieriem ir uzstādījums dabūt naudu par katru cenu no pasažiera, kurš nav spējīgs uzrādīt biļeti par braucienu. Protams, ka tas ir slikti, braukt par zaķi un cerēt, ka tevi neuzķers, taču saprotu arī cilvēkus, kuri to dara vai ir spiesti tā riskēt, lai nokļūtu uz mājām vai darbu.

Pašreizējā finansiālajā situācijā, kāda ir vairumam iedzīvotāju, cilvēki vienkārši nav spējīgi samaksāt par biļeti 60 santīmus. Ja dienā jābrauc turp un atpakaļ uz darbu un ja izdodas to izdarīt ar vienu transportlīdzekli, tad dienā transportā vien izdod 1,20 latus. Mēnesī jau sanāk tērēt 36 latus; uz diviem strādājošajiem sanāk jau 72 lati, bet, ja ģimenē vēl ir bērns, kuram ir jābrauc uz skolu, tad rēķiniet, ka ģimene mēnesī tikai transportam tērē 108 latus. Protams, šie aprēķini ir neprecīzi, jo katrā ģimenē ir citādi un dažs labs iet kājām, cits pērk e-talonu ar atlaidi, bet, rupji rēķinot, mēnesī transportam aiziet ļoti daudz naudas. Un, ja nav iespējas samaksāt šādu summu par transportu, bet uz darbu vai skolu kājām nav iespējams aiziet, tad cilvēki ir spiesti riskēt un cerēt, ka neviens viņus nepieķers.

Es, protams, nevienu nemudinu braukt par zaķi - par biļetēm ir jāmaksā un likums paliek likums, par kura pārkāpšanu jebkuram draud sods, taču ir arī cilvēki, kuriem nesanāk to ievērot, un es saprotu arī viņus.

Taču, atgriežoties pie tēmas par nepieklājīgajiem un uzmācīgajiem kontrolieriem, es uzskatu, ka par katru šādu gadījumu, kad pasažieris ir cietis no kontrolieru vardarbības, būtu jāsauc policija un jāraksta iesniegums, jo, lai cik kontrolieris svarīgs justos savā darba vietā, viņam nav tiesību aizskart cilvēku.

Man brālis stāstīja par atgadījumu, ka viņš, tikko iekāpis trolejbusā, devies pirkt biļeti, un viņu pa ceļam apstādinājusi kontroliere, kura prasīja uzrādīt biļeti, nemaz neņemot vērā, ka viņš ir gājis pirkt biļeti, un likusi uz vietas samaksāt trīs latus kā bezbiļetniekam. Tas arī man liekas absurds - nu kā var bērnam likt maksāt trīs latus lielu sodu, ja tikko ir bijusi autobusa pietura, kurā cilvēki, kāpjot iekšā, nemaz netiek līdz autobusa šoferim, lai samaksātu par biļeti, jo tiek apstādināti pusceļā un spiesti maksāt sodu?

Vēl bieži ir tādi gadījumi, kad trolejbusu vadītāji savā starpā sazvanās par kontroles vietām starp pieturām, un ir daudzas reizes gadījies man, kad tā sauktais validators, man iekāpjot pieturā, uzrāda sarkanu lampiņu, jau ir atslēgts, ar mērķi, lai kontrolieri varētu sodīt pēc iespējas vairāk bezbiļetnieku un gūtu maksimālu peļņu. Tad es nekādi nevaru pierādīt, ka esmu iekāpusi iepriekšējā pieturvietā un jau karšu lasītājs ir ļaunprātīgi atslēgts.

Mīļie kontrolieri, esiet mazliet cilvēcīgāki un nedomājiet, ka jūs esat policisti, kuriem ir tiesības autobusā darīt visu, kas ienāk prātā, kā arī, ja esat iekāpuši autobusā, lai pārbaudītu biļetes, tad skatieties uz pieturām, kurās cilvēki kāpj iekšā, un ļaujiet iegādāties biļetes par 60 santīmiem, nevis neuzklausot lieciet maksāt bargus sodus. Nu nedzīvo jau Latvijā tikai meļi un noziedznieki, kuri par visām varītēm vēlas piečakarēt valsti un nemaksāt par biļetēm!

Komentāri (59)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu