Skujiņa: Latvijas prezidentūras laikā konstatēti pietiekami augsti drošības draudi

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē laikā konstatēti pietiekami augsti drošības draudi, trešdien Saeimas Ārlietu komisijas sēdē akcentēja Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretāra vietniece Eiropas lietās Inga Skujiņa.

Viņa sacīja, ka drošības iestādes konstatējušas «pietiekami augstus drošības draudus» ne tik daudz Ukrainas kara dēļ, bet vairāk tādēļ, ka Irākas un Sīrijas džihādistu grupējums

«Islāma valsts» «par ienaidniekiem pasludināja visus sabiedrotos, tostarp arī Latviju».

Kopumā Latvijas prezidentūras laikā nākamā gada pirmajos sešos mēnešos norisināsies 200 pasākumu. Liela daļa no tiem notiks Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, tādēļ bijis nepieciešams telpas piemērot atbilstoši drošības apstākļiem.

Komisijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš («Vienotība») uzvēra, ka šobrīd prezidentūras dēļ pieaug pārējo valstu interese par Latviju. «Visi ir ļoti apmierināti ar organizatorisko pusi, uzskata, ka viss tiek ļoti pareizi gatavots. Bet, protams, būs politiskās intereses,» viņš teica.

Kalniņš norādīja - kaut arī lielāko daļu prezidentūras darba kārtības nosaka Eiropas Komisija, arī Latvijai ir iespēja to iespaidot un palielināt savu politisko ietekmi.

Jau ziņots, ka «Islāma valsts» kontrolē plašas teritorijas Irākā un Sīrijā. ASV sāka gaisa triecienus pret grupējumu Irākā 8.augustā, bet Sīrijā - 23.septembrī. Vācija oktobra vidū paziņoja par jauniem pasākumiem, tostarp personas dokumentu konfiskāciju, lai novērstu savu pilsoņu došanos cīnīties džihādistu pusē Irākā un Sīrijā. Eiropā pastiprinās bažas par pieaugošiem draudiem nacionālajai drošībai, kurus rada džihādisti, atgriežoties dzimtenē no karadarbības zonas.

Aiva Tumpele, +371 67088611, zinas@bns.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu