Dažos populāros sieros atklāj antibiotikas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No personīgā arhīva

Iegādājoties sieru un tā izstrādājumu, ieteicams uzmanīgi lasīt etiķetes. Ķīmiķis Andris Kraņevskis intervijā portālam TVNET vērsa uzmanību, ka īpaša piesardzība jāievēro, pērkot dažādus lētos produktus.

Viņš norādīja, ka daļai lēto produktu mēdz pievienot veselībai kaitīgus taukus. Siera izstrādājumos ļoti aktuāls ir jautājums par veselībai kaitīgo transtauku klātbūtni.

Pērkot lētos sierus, cilvēkiem būtu jāapzinās, ka to ražošanas tehnoloģija mūsdienās ir pilnīgi citādāka, nekā tā bija kādreiz.

Šodien rūpnīcās cieto sieru mēdz saražot dažu stundu laikā, bet iepriekš tam ļāva nogatavināties pat vairākus mēnešus,

ķīmiķis teica un skaidroja, ka mūsdienās siera masai bieži vien pievieno mākslīgus cietinātājus.

Mākslīgie cietinātāji

Tā kā uz pārtikas produktu etiķetēm jānorāda visas komponentes, uz iepakojumiem var lasīt, ka sieram pievienoti mākslīgie cietinātāji, piemēram, kalcija hlorīds.

«Kalcija hlorīds kalpo kā cietinātājs. Tas sarauj piena olbaltumvielas vienā gabalā.

Pienam pieliek baktēriju ieraugu, bet pēc tam piegāž kalcija hlorīdu, kas uzreiz sarauj visu masu gabalā.

Tad masu atfiltrē, presē, pieliek garšvielas, aromātvielas, un siers ir gatavs.

Tā ir reālā siera ražošanas tehnoloģija. Mūsdienās siera ražošanai nevajag pat vairākas dienas,» Kraņevskis sacīja.

Mēdz pievienot arī antibiotikas

Viņš arī norādija, ka sieram mēdz pievienot antibiotikas (natamicīns), kas darbojas kā konservants, kā arī krāsvielas (piemēram, lizocīms).

Natamicīns ir antibiotika, ko lieto medicīnā, lai ārstētu sēnīšu slimības.

Tas nogalina visus mikroorganismus: gan mums kaitīgos, gan, nonākot mūsu gremošanas sistēmā, tos, kuri mums nepieciešami, lai gremošanas process noritētu normāli.

Tāpat natamicīns var izsaukt nelabumu, vemšanu, caureju, apetītes zudumu, ādas kairinājumus, ja pārsniedz pieļaujamo normu.

Natamicīns nedrīkst būt produktā dziļāk par 5 milimetriem, bet kā to var pārbaudīt?

Zinot, ka produktiem pievienots natamicīns, ieteicams vispirms noņemt desu un sieru mizas, bet pēc tam nomazgāt rokas, ķīmiķis teica.

Foto: No personīgā arhīva

Iegādājoties sieru, jāņem vērā, ka daļa produktu satur diezgan daudz sāls.

Redzēti arī pārsālīti sieri

«Ļoti daudz sieru ir pārsālīti. Esmu redzējis, ka reizēm sieriem pievienoti pat 2,5% sāls. Tādi sieri ir sāļi un nebaudāmi.

Ja cilvēks regulāri ēd gaļu un sālītus ēdienus, viņam šis siers var šķist normāls, bet, ja cilvēks no tā ir ticis vaļā, tad šāds siers šķiet murgains. Mums nav vajadzības apēst tik daudz sāls. Tāpēc ar sieru lietošanu ir jāuzmanās,» ķīmiķis teica.

Es nesaku - neēdiet sierus, bet saku - uzmanieties ar sieriem!
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu