Snaudošās ērtības

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tehnikas attīstība sniedz arvien lielāku komfortu, bet lietotājam par to nākas skarbi maksāt. Un ne tikai pērkot un izmantojot, bet arī … atstājot mājās.

Elektriskā plīts, mājas kinozāle, mūzikas centrs, dators vai cita ierīce, kas nav atslēgta no tīkla, bet atstāta atliktā starta (standby) režīmā, ar zaļu vai sarkanu gailošu actiņu, apliecina gatavību jebkurā mirklī uzsākt darbību. Visi šie elektroierīču aktivizētie snaudošie režīmi neapšaubāmi patērē elektroenerģiju. Tomēr esam gatavi samierināties ar nelietderīgiem tēriņiem, jo šo ierīču iespējas sniedz mums nepieciešamo komfortu.

Padomju laikos visas elektroierīces drošības apsvērumu dēļ bija jāatslēdz no tīkla. Šodien tas vairs nav iedomājams, un ne jau tādēļ, ka šī atslēgšana vai ieslēgšana būtu apgrūtinoša. Lielākajai daļai elektroierīču iemontēts pulkstenis, kas, pārtrūkstot elektrības padevei, atkal jāregulē. Zemākas klases televizoriem var nākties pat pārprogrammēt kanālu atrašanās podziņas. Šodienas steidzīgajam cilvēkam tas sagādātu neērtības un lieku laika patēriņu. Komfortablo ierīču ar snaudošajiem režīmiem katrā ģimenē ir diezgan daudz. Virtuvē ar pulksteni varētu būt aprīkots radioaparāts, mikroviļņu krāsns, elektriskā plīts, ar atlikto startu – trauku mazgājamā mašīna. Dzīvojamās telpās elektroenerģiju patērē snaudošais televizors, videomagnetofons, dators, mūzikas centrs, modinātājpulkstenis. Iegādājoties šīs ierīces, jārēķinās, ka elektroenerģijas skaitītāja ripiņa griezīsies nepārtraukti. Jo ražotāji taču spriež -ja var nopirkt šādas nebūt ne lētās preces, vai tad samaksāt par patērēto elektroenerģiju būs problēma?

Piemēram, ja mūzikas centra jauda gaidīšanas režīmā ir 1 W, tad gada laikā sakrāsies 34 santīmi. Ja šie santīmi, pareizināti ar līdzīgu elektroietaišu skaitu, ģimenes budžetam kļūst par apgrūtinājumu, tad jāizvēlas lietas, kurām nav papildu komforta iespēju.

Mobilo tālruņu vai maināmo akumulatoru lādētājiem nav mazo mirgojošo actiņu, tomēr šīs ierīces, neatslēgtas no elektriskā tīkla, arī patērē nedaudz elektrības - kontaktā atstāta ierīce ir silta. Tomēr par sasilšanu nevajag uztraukties, tā ir neliela un draudus nerada, tādēļ to atslēgšana no elektrības ir katra lietotāja brīva izvēle.

Arī faksa aparāti, automātiskie atbildētāji, radiotālruņi, ja tie nedarbojas, gaidīšanas režīmā patērē elektroenerģiju.

Personīgās mājās būtu vēlams atbrīvoties no dažādiem pašdarinātiem stabilizatoriem vai transformatoriem. Tie ne vien patērē daudz elektroenerģijas, bet arī nav droši – bojāti mēdz pārkarst un var izraisīt ugunsgrēku. Turpretī rūpnieciski ražotie transformatori, tāpat kā visas snaudošās ierīces, bojāšanās gadījumā pārstāj darboties. Tas pats notiek ar veļas un trauku mazgājamām mašīnām: ja darbības cikla vidū pārtrūkst ūdens padeve, šīs ierīces pašas atslēdzas. Arī elektriskie telpu sildītāji, kuriem ir temperatūras regulēšanas iespēja, izslēdzas, kad ir sasniegta izvēlētā temperatūra. P

Konsultēja SIA "Viļņi" direktors Igors Matisons.

PADOMI

Pērkot elektroierīci, kurā iemontēts pulkstenis, pārliecinieties, vai tas rāda precīzu laiku. Ja rāda, viss kārtībā. Augstas kvalitātes tehnikai tie darbojas precīzi vai caur satelītiem paši ieregulē laiku. Ja elektroierīces pulkstenis melo, labāk mantu atstāt veikalā.

UZZIŅA

Pēc Ministru kabineta noteikumiem, Latvijā visām mājsaimniecības elektroprecēm jābūt speciālam marķējumam latviešu valodā. Energoefektivitātes uzrādīšanai lieto krāsu un burtu apzīmējumus. Visefektīvākā ir elektroierīce, kuras klasificēšanai izmantota zaļā krāsa un burts "A". Ar vislielāko elektroenerģijas patēriņu jārēķinās, ja marķējumam izmantota sarkanā krāsa un burts "G".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu