Ņujorkā notikuši vērienīgi "Okupē Volstrītu" protesti

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ceturtdien Ņujorkā notikuši vērienīgi antikapitālistu kustības "Okupē Volstrītu" demonstrantu protesti, kas noveduši pie vairāk nekā 250 cilvēku aresta, paziņojusi policija.

Pēc sadursmēm ar policiju pie Ņujorkas fondu biržas demonstranti devās gājienā uz Bruklinas tiltu. Protestu organizētāju sniegtā informācija liecina, ka uz tilta sapulcējās ap 20 000 cilvēku, tostarp arī studenti un arodbiedrību aktīvisti, bet Ņujorkas policija šo informāciju nav apstiprinājusi.

Protesta gājiens notika ciešā policijas uzraudzībā, likumsargiem rūpējoties par to, lai satiksme uz tilta netiktu traucēta un demonstranti uzturētos uz kājāmgājēju celiņiem. Garāmbraucošās automašīnas un furgoni taurēja ar signāltaurēm, izrādot atbalstu protestētājiem.

Jau ziņots, ka protesti pie Ņujorkas fondu biržas ēkas bija daļa no akcijas "Global Day of Action", kura tika izsludināta tīmekļa vietnē "occupywallst.org" un guva atbalsi arī Beļģijā, Vācijā, Itālijā, Nigērijā, Polijā un Spānijā.

Skandējot saukļus - "Volstrīta slēgta!", "Mēs esam 99%" un "Kura iela? Mūsu iela" -, aptuveni 1000 demonstrantu iesaistījās sadursmēs ar simtiem policistu, no kuriem daudzi bija zirgos. Rezultātā tika arestēti vairāk nekā 200 cilvēki, paziņoja Ņujorkas policija, vēlāk informējot, ka arī uz Bruklinas tilta tika veikti vairāk nekā 60 aresti.

Ap Ņujorkas fondu biržas atvēršanas laiku demonstrantiem patiesi izdevās uz 45 minūtēm nobloķēt biržas ēku, tomēr policijai izdevās šo blokādi izjaukt.

Ņujorkas policijas departamenta pārstāvis atklāja, ka sadursmēs ceturtdien no rīta tika ievainoti septiņi policisti.

Līdz pat 2000 demonstrantu dienas gaitā sapulcējās arī protestētāju nometnē Manhetenas Cukoti parkā, kuru policija šonedēļ nojauca.

"Mums jāparāda, ka esam lielāki par Cukoti parku, ka esam elastīgi, ka atsakāmies pakļauties brutālām policijas taktikām," norādīja viena no demonstrantēm.

Kustības "Okupē Volstrītu" iedvesmoti, ceturtdien protesta gājienā devās arī vairāk nekā 200 Vašingtonas iedzīvotāju, bet Čikāgā tūkstošiem demonstrantu nobloķēja pilsētas satiksmi noslogotajās rīta stundās. Losandželosā pēc dienu ilgiem protestiem tika arestēti vairāk nekā 70 cilvēki, bet Portlendā tika apcietināti 34 protesta kustības dalībnieki.

Aktīvistu grupas "MoveOn" apkopotā informācija liecina, ka kopumā ceturtdien Savienotajās Valstīs tika plānoti vairāk nekā 460 protesti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu