Pieprasījums pēc «Latvenergo» zaļajām obligācijām 5,8 reizes pārsniedz piedāvājumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

AS «Latvenergo» emitējusi zaļās obligācijas 25 miljonu eiro apmērā un pieprasījums pēc šīm obligācijām 5,8 reizes pārsniedza piedāvājumu, teikts «Latvenergo» paziņojumā biržai «Nasdaq Riga».

Obligāciju kopējais pieprasījums izvietošanas perioda beigās sasniedza 146,1 miljonu eiro, 5,8 reizes pārsniedzot plānoto emisijas apjomu. Obligāciju iegādes orderi tika saņemti no 21 dažāda investora, ieskaitot aktīvu pārvaldības fondus, apdrošināšanas sabiedrības un bankas Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Francijā, Austrijā un Somijā.

Publiskais piedāvājums tika izteikts Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Sākotnējais ienesīguma līdz dzēšanai procentlikmju diapazons tika noteikts no 1,30% līdz 1,55% robežās, kas, ņemot vērā lielo investoru interesi, obligāciju izvietošanas gaitā tika samazināts uz robežām no 1,20% līdz 1,45%.

Tika emitētas 25 000 obligācijas ar nominālvērtību 1000 eiro, gada fiksētā procentlikme ir 1,9%.

Pēc obligāciju iekļaušanas regulētajā tirgū obligācijas tiks apvienotas un veidos vienu sēriju ar 2015.gada 10.jūnijā emitētajām obligācijām 75 miljonu eiro apmērā.

Uzņēmumā informēja, ka obligāciju emisija tiek organizēta «Latvenergo» otrās obligāciju piedāvājuma programmas 100 miljonu eiro apmērā gaitā. Obligāciju dzēšanas termiņš ir 2022.gada 10.jūnijā. «Latvenergo» ir tiesības laidiena izvietošanas periodā samazināt sākotnēji galīgajos noteikumos noteikto laidiena kopējo pamatsummu.

2015.gada jūnijā «Latvenergo» kļuva par pirmo valsts kapitālsabiedrību Austrumeiropā, kas emitējusi zaļās obligācijas 75 miljonu eiro apmērā, kas guva plašu atpazīstamību un augstu vērtējumu starp investoriem. Emitēto obligāciju panākumus raksturo fakts, ka tās ir saņēmušas neatkarīga eksperta CICERO piešķirtu augstāko novērtējumu - tumši zaļš, kas norāda uz plānoto attiecināmo projektu atbilstību ilgtermiņa vides aizsardzības un klimata pārmaiņu samazināšanas mērķiem, kā arī uzņēmuma labu korporatīvo pārvaldību un caurskatāmību.

Zaļo obligāciju pamatprasība ir piesaistīto līdzekļu izmantošana vienīgi zaļajai domāšanai atbilstošos projektos, kas veicina atjaunīgo energoresursu izmantošanu, energoefektivitāti un vides aizsardzību.

Atšķirībā no citiem obligāciju veidiem par līdzekļu, kas iegūti no zaļajām obligācijām, izlietojumu ir jāsniedz pārskats, tādējādi papildus veicinot caurskatāmas informācijas apriti. Zaļo obligāciju ietvaros piesaistītie līdzekļi ir novirzīti gan ražošanas, gan pārvades, gan sadales projektos. Projektu līmenī lielākie attiecināmie projekti ir Kurzemes loks un Daugavas HES hidroagregātu atjaunošanas programma. Pilns pārskats par ieguldītajiem līdzekļiem attiecināmos projektos būs pieejams «Latvenergo» koncerna «Ilgtspējas pārskatā».

Jau ziņots, ka starptautiskā kredītreitingu aģentūra «Moody's Investors Service» novērtējusi AS «Latvenergo» emitētās «zaļās» obligācijas ar kredītreitingu «Baa2, stabils». Vienlaicīgi aģentūra ir arī apstiprinājusi «Latvenergo» kredītreitingu šī gada februārī piešķirtajā kredītreitinga līmenī «Baa2» ar stabilu nākotnes vērtējumu, informē «Latvenergo».

Tādējādi «Latvenergo» emitētās zaļās obligācijas ir arī pirmās zaļās obligācijas Centrālajā un Austrumeiropā, kam piešķirts starptautiskas kredītreitinga aģentūras kredītreitings.

Kā ziņots, «Latvenergo» koncerna peļņa pērn bija 85 miljoni eiro, liecina koncerna nerevidētie 2015.gada rezultāti.

«Latvenergo» peļņa 2014.gadā bija 34 976 548 eiro.

«Latvenergo» koncerna ieņēmumi 2015.gadā bija 929,1 miljons eiro, kas ir par 8% mazāk nekā 2014.gadā. Samazinājumu noteica izmaiņas finanšu rezultātu uzskaites principos līdz ar AS «Enerģijas publiskais tirgotājs» darbības sākšanu 2014.gada 1.aprīlī, tādējādi peļņas vai zaudējumu aprēķinā netiek atspoguļoti norēķini par obligāto iepirkumu.

Savukārt koncerna EBITDA ir palielinājusies par 30% un sasniedz 306,9 miljonus eiro. Kā norāda uzņēmumā, rezultātus pozitīvi galvenokārt ietekmēja elektroenerģijas tirgus atvēršana mājsaimniecībām Latvijā no 2015.gada 1.janvāra. Līdz tam AS «Latvenergo» pārdeva elektroenerģiju par regulētiem tarifiem, kas bija zemāki par tirgus cenu.

AS «Latvenergo» par 2015.gadu maksājamais dividenžu paredzamais apjoms ir 77,4 miljoni eiro, bet 2014.gadā tie bija 31,5 miljoni eiro. Dividendes pēc akcionāra lēmuma tiks novirzītas, tostarp arī elektroenerģijas pakalpojuma nodrošināšanas atbalstam trūcīgajiem un mazturīgajiem iedzīvotājiem, daudzbērnu ģimenēm, kā arī personām ar pirmās grupas invaliditāti, ģimenēm ar bērnu invalīdu un daļējai obligātās iepirkuma komponentes izmaksu kompensācijai, nodrošinot, ka obligātā iepirkuma komponente saglabājas līdzšinējā līmenī - 26,79 eiro par megavatstundu (MWh).

Revidētie «Latvenergo» koncerna 2015.gada rezultāti un Korporatīvās pārvaldības ziņojums par 2015.gadu tiks publicēti šā gada 20.aprīlī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu