Francijā, Spānijā un Portugālē ierobežoti mežu ugunsgrēki

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijas, Spānijas un Portugāles ugunsdzēsēji otrdien piesardzīgi ziņoja par uzvaru pār vairākiem mežu ugunsgrēkiem pēc sīvām cīņām ar liesmām, lai glābtu īpašumus un cilvēku dzīvības.

Gandrīz 100 Francijas ugunsdzēsējiem izdevās apdzēst pēdējo mežu ugunsgrēku pie Sentropēzas kūrorta, kas apdraudēja luksusa villas un lika evakuēt 4000 cilvēku.

Arī Spānija paziņojusi, ka tai beidzot izdevies likvidēt desmitiem plašu mežu ugunsgrēku, kas pēdējās 12 dienās plosījās Galīsijas reģionā valsts ziemeļrietumos un no kuriem daudzus bija tīši izraisījuši ļaunprātīgi dedzinātāji.

Portugāle pazeminājusi ugunsbīstamības līmeni no "oranžā", kas ir otrs augstākais, līdz "dzeltenajam", jo gaidāms, ka prognozētā gaisa temperatūras pazemināšanās un lietus ierobežos desmit vēl liesmojošo mežu ugunsgrēku vēršanos plašumā.

Ugunsdzēsības dienesta komandieris pulkvedis Eriks Groins informēja, ka netālu no greznās Francijas Rivjēras vēl esot vairāki "karstie punkti", taču lielākās briesmas jau esot novērstas. Ugunsgrēks, kas pirmdien sākās pie Ramatielas pilsētas piecus kilometrus no Sentropēzas, pārņēma 56 hektārus mežu un nodarīja bojājumus simts gadus vecai pilij, taču neviens cilvēks nav cietis.

Pati Sentropēza šajā gada laikā ir pilna ar atpūtniekiem un slavenībām. Mēneša sākumā tur manīts reperis Šons "P.Diddy" Kombss, "Hilton" mantiniece Perisa Hiltone un bijusī "Baywatch" zvaigzne Pamela Andersone.

Spānijā no pēdējās dienās reģistrētajiem 100 mežu ugunsgrēkiem 28 vēl liesmoja, taču tie visi, izņemot četrus, jau lokalizēti un drīz tiks apdzēsti, teica vietējā vides departamenta pārstāve.

"Situācija ir ārkārtīgi uzlabojusies un gandrīz atgriezusies normas robežās," viņa teica, piebilstot, ka neviens no četriem vēl aktīvajiem ugunsgrēkiem nerada bažas. Sinoptiķi trešdien prognozē lietu Galīsijā, "kas būs nepieciešams, lai darītu galu tam visam", viņa sacīja.

Galīsijā mežu ugunsgrēkos gājuši bojā četri cilvēki un vēl viens citviet Spānijā. Kopš 4.augusta, kad sākās ugunsgrēki, nodeguši aptuveni 50 000 hektāru mežu.

Amatpersonas uzskata, ka daudzus ugunsgrēkus izraisījuši ļaunprātīgi dedzinātāji, un līdz šim apcietināti 27 cilvēki.

Gaidāmais lietus palīdzēs arī ugunsdzēsējiem Portugālē, kur vēl nav ierobežoti astoņi mežu ugunsgrēki. Pirmdienas vakarā Oliveiradefradešas pilsētas apkaimē valsts centrālajā daļā uz takas mežā atrastas 67 gadus veca vīra apdegušās mirstīgās atliekas. Viņš ir pirmais civiliedzīvotājs, kas gājis bojā vairākos desmitos ugunsgrēku, kas šovasar pārņēmuši mežus Portugālē.

Aizdomās par ļaunprātīgu dedzināšanu Portugālē apcietināti 23 cilvēki, taču valdības amatpersonas vaino nevērībā arī zemes īpašniekus, kuri neattīra savus īpašumus no krūmājiem pirms karstajiem vasaras mēnešiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu