Nedēļu pirms tiesas sākuma miris bijušais Aušvicas apsargs Tremmels

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Nedēļu pirms paredzētās stāšanās tiesas priekšā miris 93 gadus vecais bijušais Aušvicas koncentrācijas nometnes apsargs Ernsts Tremmels, ceturtdien paziņoja Vācijas tiesa.

Tremmels bija apsūdzēts par līdzdalību 1075 slepkavībās,

kas pastrādātas Aušvicā laikā no 1942.gada novembra līdz 1943.gada jūnijam.

Bija paredzēts, ka prāva sāksies nākamtrešdien Hānavā ar izdzīvojošo Aušvicas ieslodzīto liecību uzklausīšanu.

Hānavas apgabala tiesa paziņoja, ka visas pavēstes, kas saistītas ar šo procesu, ir atsauktas.

Tremmels dienēja SS vienībā «Totenkopfverbände», un

viņa pienākumos bija piedalīšanās Aušvicā nonākušo ieslodzīto transportu sagaidīšanā un šķirošanā.

Zināms, ka Tremmels tieši bijis iesaistīts trīs šādu transportu sagaidīšanā. Tajos uz Aušvicu tika atvesti ebreji no Berlīnes, no Dransī Francijā un no Vesterborkas Nīderlandē.

«No šiem deportētajiem vismaz 1075 cilvēki pēc viņu ierašanās Aušvicā nekavējoties tika nežēlīgi un ļaunprātīgi noslepkavoti gāzes kamerās,» bija teikts paziņojumā, kuru Hānavas tiesa izplatīja februārī.

Ņemot vērā to, ka Tremmels tajā laikā bija 19 un 20 gadus vecs, viņu bija paredzēts tiesāt saskaņā ar jauniešu sodu likumu.

Neskatoties uz apsūdzētā lielo vecumu, mediķi viņu bija atzinuši par spējīgu stāties tiesas priekšā, lai gan tiesas sēžu laiku bija paredzēts ierobežot ar četrām stundām dienā.

Kā ziņots, jūlijā Vācijas tiesa bijušajam SS apakšvirsniekam Oskaram Grēningam, kas pazīstams arī kā «Aušvicas grāmatvedis», piesprieda četru gadu cietumsodu, atzīstot, ka 94 gadus vecais apsūdzētais ir līdzatbildīgs 300 000 slepkavību.

Spriedums gan nav stājies spēkā, jo to pārsūdzējis gan Grēnings, gan daļa upuru un viņu ģimenes locekļu, kas prāvā uzstājās kā prasītāji.

Juridiskais pamats bijušo nacistu režīma pārstāvju tiesiskai vajāšanai mainījās 2011.gadā, kad Vācijā tika notiesāts bijušais nāves nometnes apsargs Džons Demjaņuks, pamatojoties tikai uz to, ka viņš bija strādājis Sobiboras nometnē okupētās Polijas teritorijā.

Arī Demjaņuka spriedums galīgā spēkā nav stājies, jo tika pārsūdzēts, taču viņš nomira, tā arī nesagaidījis apelācijas instances lēmumu.

Iesākta arī bijušā Aušvicas sanitāra Hūberta Cafkes tiesāšana, taču viņa sliktā veselības stāvokļa dēļ šo prāvu martā jau otro reizi nācās atlikt.

Cafke apsūdzēts par līdzdalību 3681 ieslodzītā slepkavībā.

Februārī tiesas priekšā stājās arī bijušais Aušvicas koncentrācijas nometnes apsargs Reinholds Hannings, kurš apsūdzēts par līdzdalību 170 000 slepkavību.

Izmeklēšana turpinās arī vairākās citās lietās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu