Luvras muzejs atdos Ēģiptei nozagtās senlietas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francija atdos Ēģiptei nozagtās seno ēģiptiešu stēlas, kas tika pārdotas Luvras muzejam, piektdien paziņoja Francijas kultūras ministrs Frederiks Miterāns.

Francijas Muzeju kolekcijas nacionālā zinātniskā komisija vienbalsīgi nolēmusi atdot piecus apgleznotus sienas fragmentus, kas tika nozagti astoņdesmitajos gados un pārdoti vienam no pasaules slavenākajiem muzejiem 2000. un 2003.gadā.

Lēmums tika pieņemts divas dienas pēc tam, kad Ēģipte paziņoja, ka pārtrauc jebkādu sadarbību ar Luvras muzeju, kamēr tas neatdos artefaktus.

Vairākos no pasaules slavenākajiem muzejiem atrodas Ēģiptes senlietas, no kurām daudzas ir iegūtas britu koloniālisma laikā. Pēdējos gados Ēģiptes amatpersonas aizvien skaļāk pieprasa atdot nozīmīgās senlietas. 2007.gadā Francijas varasiestādes atdeva Ēģiptei kāda faraona matus, kurus internetā gandrīz pārdeva kāds Francijas pasta darbinieks, bet piesavinājās viņa tēvs, pirms 30 gadiem veicot karaliskās mūmijas zinātnisko ekspertīzi. Šīs lietas dēļ Ēģiptes varasiestādes nelabprāt ļauj ārvalstu zinātniekiem pētīt faraonu mūmijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu