Zooloģiskā dārza Putnu dienās tapuši 550 būrīši dažādiem putniem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Aizvadītajās brīvdienās Rīgas Zooloģiskā dārza rīkotajās Putnu dienās izgatavoti 275 būrīši strazdiem un 275 mākslīgās ligzdvietas sīkajiem dobumperētājiem zīlītēm, zvirbuļiem un mušķērājiem, kā arī 70 mājvietas susuriem, informēja Zoodārza informācijas centrā.

Savukārt šajā nedēļas nogalē, 9.aprīlī un 10.aprīlī, otrās Putnu dienas notiks Rīgas zoodārza filiālē «Cīruļi», Aizputes novada Kalvenes pagastā. Kopā ar speciālistiem taps pareizi strazdu un zīlīšu būri, kā arī vēl 30 mājvietas meža susuriem.

Dzeņa darbnīca darbosies no plkst.12 līdz 15. Āmuri, naglas un zāģis, kā arī materiāli būs sagatavoti. Materiāli sagatavoti 100 strazdu būriem un 100 zīlīšu būriem, kā arī 30 susuru būriem.

Pašu izgatavoto putnu būri «Cīruļu» apmeklētāji varēs ņemt līdzi un piekārt putniem tīkamā vietā savu māju apkārtnē. Savukārt susuru mājvietas tiks nogādātas un izkārtas Daugavpils tuvumā dabas parkā «Silene». Tāpat apmeklētāji varēs izpētīt retāk izmantotās putnu mākslīgās ligzdvietas.

Izgatavojot būri susurim Putnu dienās «Cīruļos», ikviens apmeklētājs sniegs savu ieguldījumu šīs sugas izpētē un saglabāšanā.

Meža susuris ir reti sastopams un iekļauts Latvijas īpaši aizsargājamo sugu sarakstā. Tas dzīvo Latvijas dienvidaustrumos Daugavpils novadā dabas parkā «Silene». Šis naktī aktīvais grauzējs apdzīvo jauktus skujkoku mežus ar lapu koku piejaukumu un attīstītu krūmu stāvu. Susuru apdzīvotos mežos neatņemama sastāvdaļa ir lazdas un ozoli.

Pērn sadarbībā ar Latvijas Vides aizsardzības fondu un Daugavpils Universitātes Dabas izpētes un vides izglītības centru tika sākta meža susuru mākslīgo ligzdvietu gatavošana. Arī šogad turpināsies meža susuru būru gatavošana. 100 mājvietas tiks nogādātas un izvietotas Daugavpils novadā dabas parkā «Silene».

Gadu gaitā «Dzeņa darbnīcā» demonstrēta visdažādāko putnu mākslīgo ligzdvietu izgatavošana - gan ligzdas pamatne stārķiem, gan ligzdas kastes pīlēm un lauka piekūniem, gan būri garastes pūcēm, meža pūcēm un mazākajām pūcītēm - apodziņiem, gan zaļajai vārnai un pupuķim, gan sarežģītākas konstrukcijas būri erickiņiem, kuros labprāt olas dēj arī dzeguzes. Tāpat ir būvētas slēptuves sikspārņiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu