Analizēs risinājumus plastmasas maisiņu patēriņa samazināšanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Līdzās plānotajai dabas resursa nodokļa (DRN) paaugstināšanai, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) šogad plāno apzināt arī citus risinājumus plastmasas maisiņu patēriņa samazināšanai, informēja VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Jau patlaban ir sagatavoti grozījumi Dabas resursa nodokļa likumā, kas paredz izlīdzināt šobrīd spēkā esošās DRN likmes plastmasas maisiņiem un citiem iepakojuma materiālu veidiem, kas šobrīd ir atšķirīgas. Grozījumus Saeimā varētu apstiprināt šā gada otrajā pusē.

Tomēr šogad ir plānots arī veikt pētījumu, kurā izvērtēs, vai patlaban sagatavotais DRN likmju paaugstinājums plastmasas maisiņiem pēc grozījumu apstiprināšanas Saeimā būs pietiekoši efektīvs cīņā ar maisiņu apjoma samazināšanu. Ministrija arī plāno analizēt citus iespējamos instrumentus plastmasas maisiņu patēriņa samazināšanai.

Būtiski ir panākt, lai pircējiem mazie plastmasas maisiņi nebūtu pieejami bez maksas, izņemot gadījumus, kad tas ir tiešām nepieciešams,

uzsver VARAM. Ministrijas ieskatā līdzšinējā pieredze apliecina, ka nodokļa piemērošana ir devusi rezultātu -

2008.gadā pēc paaugstinātā DRN likmes ieviešanas plastmasas iepirkuma maisiņiem to patēriņš pusgada laikā samazinājās par 42%.

Plastmasas maisiņu apjoma samazināšana ir būtiska, jo,

nonākot vidē, šis materiāls nesadalās un rada nopietnu risku bioloģiskajiem resursiem un ekosistēmai.

Piemēram, ir pierādīts, ka, valim apēdot 85 kilogramus plastmasas atkritumu, tas iet bojā.

Jau ziņots, ka vides ekspertu ieskatā plastmasas maisiņu izmantošanu var ievērojami samazināt, ja būtiski palielina DRN likmi - līdz desmit centiem par vienu maisiņu.

VARAM pašreiz sagatavotie grozījumi paredz palielināt nodokļa likmi maisiņiem no 3,70 eiro uz 4,80 eiro par kilogramu maisiņiem, kuru svars nepārsniedz 0,003 kilogramus, un no 1,14 eiro uz 1,5 eiro maisiņiem, kuru svars ir lielāks par 0,003 eiro. Tomēr eksperti uzskata, ka jaunā likme ir salīdzinoši neliela un būtiski neietekmēs patērētāju izvēli. Pārrēķinot šīs summas uz vienu maisiņu, pirmajā gadījumā likme būtu 0,0144 eiro par maisiņu, bet otrajā - 0,0075 eiro par maisiņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu