Krievija ofšoru dokumentu nopludināšanā saskata «uzbrukumu» Putinam

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Leta/AFP

Viena no augstākajām Krievijas korupcijas apkarošanas amatpersonām pirmdien nosodīja Rietumu mediju «uzbrukumus», šādi reaģējot uz ziņām, ka vairāki prezidenta Vladimira Putina tuvākā loka cilvēki izmantojuši slepenus ofšoru darījumus, lai slēptu miljardiem dolāru.

(Pievienota 9.-13.rindkopa.)

Pats Putins Panamā bāzētā juridiskā biroja «Mossack Fonseca» dokumentos nav minēts, un slepenie darījumi, pēc visa spriežot, nav nelegāli.

Tomēr šo darījumu rezultātā Putina uzticības cilvēki varējuši slēpt bagātības, kas iegūtas, pateicoties draudzībai ar Kremļa saimnieku.

«Pret Krievijas prezidentu vērsto informācijas uzbrukumu daudzums un melīgo sižetu primitīvisms ir kā vairākkārtīga injekcija cerībā, ka kaut viena deva nostrādās. Nav šaubu, ka apdraudējuma mērķis ir Krievijas pilsoņi,» komentējot Starptautiskā Izmeklējošo žurnālistu konsorcija ziņojumu, sacīja Krievijas parlamenta apakšnama Drošības un korupcijas apkarošanas komitejas priekšsēdētāja Irina Jarovaja.

«Vai ar to beigsies indes ievadīšana? Protams, nē. (..) Informācijas uzbrukumu pasūtītāji sākuši rīkoties biežāk, saprotot, ka nespēj demoralizēt sabiedrību un sašūpot situāciju līdz vēlēšanām,» viņa piebilda.

Krievijā septembrī gaidāmas parlamenta deputātu un atsevišķu reģionu amatpersonu vēlēšanas.

Jarovajas izteikumi atbalso Putina preses sekretāra Dmitrija Peskova pagājušajā nedēļā paustos spriedumus, ka vairāki Rietumu mediji plānojot nomelnot Putinu ar nepatiesām apsūdzībām.

Ofšoru aktīvi ir 12 augsta ranga Krievijas amatpersonu ģimenēm, vēsta laikraksts «Novaja gazeta», atsaucoties uz žurnālistu konsorcija pētījuma datiem.

Pētījumā minēts Krievijas ekonomiskās attīstības ministra Alekseja Uļukajeva dēls un Peskova laulātā draudzene Tatjana Navka, Pleskavas apgabala gubernators Andrejs Turčaks, Kremļa partijas «Vienotā Krievija» Valsts domes deputāti Viktors Zvageļskis, Mihails Šļepenčuks un Aleksandrs Babakovs, kā arī Čečenijas pārstāvis Krievijas parlamenta augšnamā Suleimans Geremejevs.

Turklāt pētījumā minēts arī kāds Aleksejs Patruševs - Krievijas Drošības padomes sekretāra Nikolaja Patruševa brāļadēls.

Atbilstoši likumam par deofšorizāciju Krievijas rezidentiem un uzņēmumiem ir pienākums informēt atbildīgos dienestus par savām daļām ofšoros, ja tās pārsniedz 10%.

Valsts dienesta darbiniekiem aizliegts ārzemēs piedalīties biznesa operācijās un uzturēt tur kontus.

Kā ziņots, no Panamas juridiskās firmas «Mossack Fonseca» datu centra nopludināti 11,5 miljoni nodokļu dokumentu, kuros redzams, ka šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm.

Nopludinātie dokumenti liecina par slepeniem ofšoru darījumiem, kurus veikuši Krievijas prezidenta Vladimira Putina palīgi, pasaules politiskie līderi un slavenības, arī Barselonas futbola zvaigzne Lionels Mesi.

Vācijas laikraksts «Sueddeutsche Zeitung» ieguva šos dokumentus no anonīma avota un dalījās ar citiem pasaules medijiem, izmantojot Izmeklējošo žurnālistu starptautisko konsorciju (ICIJ).

Nopludinātie dokumenti par apmēram 140 politiķu slēptiem ofšoru darījumiem attiecas uz gandrīz 40 gadus ilgu periodu. Panamā bāzētajai firmai «Mossack Fonseca» ir biroji vairāk nekā 35 valstīs.

Mediju ziņās saistībā ar šiem dokumentiem apgalvots, ka Putina palīgi «slepeni pārsūtījuši divus miljardus ASV dolāru caur bankām un šaubīgām kompānijām».

Šajās ziņās ir minēti 12 pašreizējie vai bijušie valstu vai valdību vadītāji, tostarp Islandes un Pakistānas premjeri, Ukrainas un Ķīnas prezidenti un Saūda Arābijas karalis, kā arī tādas sporta un kino zvaigznes kā Džekijs Čans.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu