Kontrolasistentu nav sarakstos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Visu mūžu, izņemot pēdējos gadus, strādāju kaitīgu darbu par kontrolasistenti (vajadzēja rīkoties ar sērskābi un amilspirtu). Manā darba grāmatiņā nav ierakstīta piebilde, ka šis darbs ir kaitīgs. Kad interesējos par iespēju aiziet pensijā piecus gadus ātrāk, man ieteica vispirms sagādāt šo piebildi par kaitīgu darbu. Kā lai to tagad izdara?

Dzintra Šmite Madonas rajonā

Pieprasīt vecuma pensiju pēc atvieglotiem noteikumiem var cilvēki, kuri līdz 1996. gada 1. janvārim strādāja vietās ar kaitīgiem un smagiem vai sevišķi kaitīgiem un sevišķi smagiem darba apstākļiem. Šie darbi ir noteikti padomju laikā izdotajos «Ražotņu, nozaru, cehu, profesiju un amatu sarakstos Nr. 1 un Nr. 2».

Diemžēl kontrolasistentes darbs tajos nav minēts, tāpēc nevarat iet pensijā ar atvieglotiem noteikumiem. Tomēr, ja jūsu apdrošināšanas stāžs ir vismaz 30 gadu, līdz 2008. gada 1. jūlijam varat pieprasīt vecuma pensiju priekšlaicīgi — divus gadus pirms vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamā vecuma sasniegšanas.

Jārēķinās gan ar to, ka, aizejot pensijā priekšlaicīgi, pensija ir mazāka nekā tad, ja cilvēks pensionējas vēlāk, jo uzkrātais pensijas kapitāls tiek sadalīts ilgākam pensiju izmaksas periodam. Tas stimulē cilvēkus uzkrāt lielāku pensijas kapitālu un pensionēties pat vēlāk par likumā noteikto pensijas vecumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu