Pieņem daudz apspriesto Atkritumu apsaimniekošanas likumu (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeima šodien trešajā un galīgajā lasījumā pieņēma jauno Atkritumu apsaimniekošanas likumu, kas noteiks valsts un pašvaldību institūciju kompetenci un nosacījumus uzņēmēju dalībai atkritumu apsaimniekošanā.

Pēdējā dienā atbalsta TP priekšlikumu

Saeima, pretēji atbildīgajā komisijā lemtajam, atbalstīja deputāta Venta Armanda Kraukļa (TP) visvairāk diskutēto priekšlikumu un noteica, ka sadzīves atkritumu poligona īpašnieks vai apsaimniekotājs nodrošina, ka attiecīgajā poligonā sadzīves vai ražošanas atkritumus sagatavo apglabāšanai, vai arī nodrošina, ka poligona pieņem apglabāšanai sagatavotus atkritumus, ja attiecīgajā poligonā netiek veikta sadzīves atkritumu sagatavošana apglabāšanai.

Savukārt arī pārbalsojot netika atbalstīts "Saskaņas centra" frakcijas priekšlikums ierakstīt likumā, ka pašvaldības var dibināt kapitālsabiedrības vai piedalīties ar savām daļām kapitālsabiedrībā, iegūstot noteicošo ietekmi, un ar saistošajiem noteikumiem uzdod tām veikt atkritumu apsaimniekošanu savā privātajā teritorijā.

Jāsaņem valsts atļauja

Likums paredz, ka pašvaldība atkritumu apsaimniekotāju izraudzīsies, veicot publisko iepirkumu vai veidojot publiskās un privātās partnerības projektu. Lai uzņēmējs sāktu atkritumu apsaimniekošanu, tam būs jāsaņem Valsts vides dienesta atļauja, un tiks novērtētas komersanta tehniskās iespējas veikt atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, šķirošanu un uzglabāšanu. Novērtējumu veiks Ministru kabineta noteikta biedrība, kas apvienos vismaz divas trešdaļas atkritumu apsaimniekošanas komersantu.

Pašvaldībai ar uzņēmēju slēdzot līgumu par atkritumu apsaimniekošanu, tā termiņš būs no trīs līdz pieciem gadiem. Atkritumu apsaimniekošanu īstenojot publiskajā un privātajā partnerībā, maksimālais līguma termiņš būs 20 gadi.

Ja pašvaldība, nepiemērojot publiskā iepirkuma prasības, pēc 2005.gada 26.jūlija ar uzņēmēju ir noslēgusi līgumu par atkritumu apsaimniekošanu, tad līgums tiks izbeigts līdz 2032.gada 1.jūlijam. Arī gadījumā, ja pašvaldība noslēgusi beztermiņa līgumu, tas tiks izbeigts līdz 2013.gada 1.jūlijam.

Varēs piedzīt no atkrituma radītāja

Tāpat likums noteic, ka zemesgabala īpašniekam vai nomniekam būs pienākums nodrošināt atkritumu savākšanu, paredzot vietu konteineram un nodrošinot piekļuvi atkritumu apsaimniekošanas transportlīdzeklim. Jaunais likums paredz, ka zemes īpašniekam būs jāmaksā par prettiesiski novietotu atkritumu apsaimniekošanu. Īpašniekam savukārt būs tiesības radušās izmaksas piedzīt no atkritumu radītāja.

Likumprojekta 18.pantā paredzēts, ka pašvaldība slēdz līgumu ar atkritumu apsaimniekotāju, kurš izraudzīts publisko iepirkumu vai publisko un privāto partnerību regulējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un veiks sadzīves atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, pārkraušanu un uzglabāšanu attiecīgajā sadzīves atkritumu apsaimniekošanas zonā pēc iepriekšējā līguma darbības termiņa beigām.

Minēto līgumu starp pašvaldību un atkritumu apsaimniekotāju slēdz uz laiku, kas nav īsāks par trim gadiem un nav ilgāks par pieciem gadiem.

Līgumu varēs slēgt uz laiku, kas nav ilgāks par 20 gadiem, normatīvajos aktos par publisko un privāto partnerību noteiktajā kārtībā.

Likumā iekļauts arī Līgatnes papīrfabrikas pārstāvju priekšlikums, ka atkritumu sākotnējais radītājs vai valdītājs var pats veikt radīto vai valdījumā esošo atkritumu dalītu savākšanu un nodrošināt, ka dalītās savākšanas rezultātā iegūto atkritumu pārstrādi veic uzņēmums, kurš saņēmis attiecīgu atļauju A un B kategorijas piesārņojošo darbību veikšanai atbilstoši normatīvajiem aktiem par piesārņojumu.

Jaunajā Atkritumu apsaimniekošanas likumā noteikta kārtība, kādā atkritumu apsaimniekotāji saņem atkritumu apsaimniekošanas atļaujas. Salīdzinot ar pašreiz spēkā esošo Atkritumu apsaimniekošanas likumu, ir precizētas Valsts vides dienesta funkcijas atkritumu apsaimniekošanas kontrolē.

Likumā noteikts, ka atkritumu poligona īpašnieks vai apsaimniekotājs, saņemot atļauju pirms atkritumu poligona darbības sākšanas, sniedz finanšu vai līdzvērtīgu nodrošinājumu, tādējādi apliecinot attiecīgajā atļaujā noteikto prasību izpildes nodrošināšanu, arī prasības poligona slēgšanai un pēc poligona slēgšanas veicamajam vides monitoringam. Minētās prasības izpildei poligona īpašnieks vai apsaimniekotājs sniedz attiecīgu finanšu garantiju vai apliecinājumu par nekustamu īpašumu, kuru attiecīgais poligona īpašnieks vai apsaimniekotājs ir tiesīgs ieķīlāt vai atsavināt, tādējādi garantējot iepriekšminēto saistību izpildi.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu