Gastronomijas modes bums — grilēšana

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kā padarīt dzīvi interesantāku, garšīgāku un sātīgāku? Turklāt vēl arī atrast labu iemeslu, lai kopā aicinātu draugus un citus savējos? Sarīkojiet grilēšanas rautu!

Studijas restorāna "Garšu laboratorija" īpašnieks un pavārs Elmārs Tannis novērojis, ka Latvijā pēdējos gados aizvien biežāk dažādās ballītēs un svinībās cilvēki sākuši uz nebēdu grilēt dažādas gaļas, zivis un dārzeņus, pat augļus.

Grilējam zivis, dārzeņus un augļus

Šobrīd grilēšanu varētu pat dēvēt par gastronomijas modes bumu. Grilēšana ir arī ļoti parocīga — normāla izmēra grilu var ievietot automašīnas bagāžas nodalījumā, doties piknikā un pagatavot, ko vien sirds kāro, — vai līdzpaņemto vistas fileju ar persiku salsu vai Portugāles sēnes ar pildījumu.

"Ārpus Latvijas tradicionālā mājas pasākumā visi klātesošie iesaistās grilēšanas procesā, jo, kopīgi gatavojot marinādes, gaļu vai zivis, pasākums norisinās jautrās noskaņās," stāsta Tannis un piebilst, ka vienkāršas lietas un knifiņi padara dzīvi skaistāku. Virtuozais pavārs uzsver, ka labs pavārs ir tas, kurš, gatavojot ēdienu, koncentrējas uz vairākām lietām. Tātad labs pavārs var vienlaikus paveikt vairākas lietas, piemēram, sablendēt ķiplokus, sagriezt gurķus un notīrīt tīģergarneles.

Kā padarīt to par īpašu pasākumu?

Vasarā aktuāli ir grilēt, un, kā pats Elmārs saka, tas esot arī stilīgi, turklāt nevajadzētu pieturēties pie stereotipa, ka grilē tikai vīrieši: to var paveikt arī daiļais dzimums.

Grilējot visdažādākos produktus, iespējams nobaudīt dažādas garšas buķetes — zivis un gaļu, skābu un sāļu. Svarīgi produktus sagriezt tā, lai tie izskatās pievilcīgi, turklāt jāņem vērā arī ēdienu krāsu salikums. Tannis nepieturas pie principa, ka, gatavojot marinādes, salātus vai mērces, strikti jāievēro, kādās daļās pievienojam produktu sastāvdaļas. Viņš uzskata, ka ēdiens jāgatavo pēc izjūtām.

"Lai izdotos skaists grilēšanas pasākums, pie tā jāpiestrādā. Sakārtojiet vāzē pļavas vai dārza puķes un maltītes ieturēšanas vietu, līdz ar to grilēšanas rituāls izvērtīsies par neizmirstamu pārdzīvojumu ar pievienoto vērtību," ir pārliecināts Tannis un uzsver, ka derētu padomāt arī par to, kādos traukos gatavojam un pasniedzam ēdienu. "Nu nevajadzētu tikai tāpēc, ka pēc tam jāmazgā trauki, ēst no plastmasas šķīvjiem un ar tāda paša materiāla dakšiņām. Atcerēsimies, ka nevajag cept šašliku, kurš pa taisno atnests no veikala un atrodas plastmasas maisiņā vai spainītī. Nav taču grūti atrast virtuvē skaistu šķīvi vai bļodu, līdz ar to viss grilēšanas process būs patīkams!" norāda virtuozais pavārs.

Kanēlis salātu mērcē

Pie Elmāra "Garšu laboratorijas" virtuvē jau labu laiku ikviens interesents, kas vēlas iemācīties gatavot pasakaini gardus ēdienus, var apmeklēt seminārus, kuru laikā virtuozais pavārs demonstrē un skaidro, kā pagatavot dažādus gardus ēdienus. Tie, kas pavārmākslu apguvuši Elmāra semināros, atzīst, ka pēc nodarbībām jūt milzīgu vēlēšanās skriet mājās un kaut ko gardu pagatavot. Irēna, restorāna "Sarkans" pārtikas tehnoloģe, domā, ka ikvienam der iemācīties grilēt kā Elmārs, turklāt viņš par šo mākslu runā cilvēkiem saprotamā valodā. "Liels atklājums man bija tas, ka lapu salātus var pagatavot ar kanēļa mērci. Nekad nedomāju, ka kanēlis var dot tik interesantu garšu mērcei! Līdz šim kanēlis man bija klasiska garšviela konditorijas izstrādājumiem," saka Irēna.

***

Atceries!

Grilēt var dārzā, piknikā pie dabas vai jūras, jebkur, kur vien var novietot grilu. To var darīt arī uz atklāta ugunskura.

Lai gaļu, zivis, dārzeņus vai augļus liktu uz grila, tam jābūt karstam, lai karstums tūlīt "aprautu" produktu un tas nezaudētu sulu.

Parocīgi ir gāzes grili, jo tajos var regulēt temperatūru.

Lai grilētu, vajadzīgas stangas, turklāt tām jābūt pietiekami garām, lai noņemtu un apgrieztu produktus. Vajadzīga arī birstīte ar nedegošiem sariem.

Uz grila vienlaikus iespējams grilēt visdažādākos produktus: kā saka, labs labu nemaitā.

***

ĒDIENU RECEPTES

Iereibušās dzērvenes

Salātu sastāvdaļas: romiešu salātlapas, zilais siers, grauzdētas mandeles, žāvētas dzērvenes, portvīns vai sarkanvīns.

Salātu mērce: balzamiko etiķis, olīveļļa, kanēlis, "Tobasco" mērce, mazliet sāls un cukura.

Uz šķīvja sagriež vai saplucina salātus, tad uzber zilo sieru un grauzdētas, sasmalcinātas mandeles, pa virsu uzber sarkanvīnā vai portvīnā 4—6 stundas marinētas dzērvenes un apelsīnu fileju, kas izlobīta no apvalkiem. Visam pāri lej iepriekš pagatavoto salātu mērci, kas kārtīgi sajaukta. Visu samaisa un kārto uz šķīvja.

Grauzdēta franču maizīte ar tomātu pildījumu

Garda uzkoda, kuru viegli pagatavot, turklāt viesi ātrā laikā būs remdējuši pirmo izalkumu un, nobaudījuši sātīgās maizītes ar salātu pildījumu, varēs turpināt grila svētkus.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

franču maize, ķiploku sviests, tomāti, sarkanais sīpols, baziliks, olīveļļa, ķiploki, pesto, sāls.

Franču maizīti visā garumā pārgriež uz pusēm un apsmērē ar ķiploku sviestu. Liekam maizītes grilā, un, kad tās izcepušās, pa virsu smērējam tomātu salātus. Garās maizes šķēles sagriežam mazākās un kārtojam uz šķīvja.

Tomātu salāti

Vajadzīga liela bļoda, kurā ērti izmaisīt salātu sastāvdaļas. Sagriežam tomātus (lietojam tikai tomāta mizas daļu), smalkos kubiciņos sagriežam sarkano sīpolu, baziliku. To visu sajaucam ar olīveļļu un iepriekš pagatavotu pesto (zaļumu mērce), tad pieberam sāli un sablendētus ķiplokus. Visu samaisa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu