Vai nāvējoši knišļu uzbrukumi mājlopiem gaidāmi arī šogad?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirms trim gadiem maija beigās sākās masveidīgi knišļu uzbrukumi lopiem, toreiz bojā gāja vairāki simti mājlopu. Šobrīd ganību sezona jau ir sākusies un aktīvi jau ir gan odi, gan knišļi. Vai arī šogad gaidāmi knišļu uzbrukumi?

Knišļi pirms trim gadiem bija mājlopu īpašnieku lielākais bieds, toreiz no knišļu kodumiem bojā gāja vairāk nekā 500 mājlopu. Arī šobrīd šie sīkie kukaiņi jau ir aktīvi. Taču kukaiņu pētnieki domā, ka šogad knišļu uzbrukumi nenesīs tik lielu postu kā toreiz.

Voldemārs Spuņģis, entomologs: „Prognozējam, ka nebūs tā masveidā; atsevišķās vietās varētu būt, bet nedomāju, ka tik masveidā kā 2005.gadā.”

„Divas tās masveidīgās sugas, kas kaitē lopiem, tās izlidos bišķiņ vēlāk – maija beigās, jūnija pirmajā pusē. Un tad sagaidām, ka varbūt būs kāds kaitējums.”

Knišļu izplatību būtiski ietekmē laika apstākļi. Pirms trim gadiem knišļu milzīgo daudzumu un nodarīto postu skaidroja ar karsto un mitro laiku.

Voldemārs Spuņģis: „Tagad ir vidēji labvēlīgi laikapstākļi, jo knišļiem patīk silts un mierīgs laiks, kad nav vēja.”

Prognozēt knišļu daudzumu ir grūti, tomēr zemniekiem tik un tā vajadzētu būt uzmanīgiem un vērot, vai knišļu nekļūst vairāk.

Kristīne Lamberte, PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktore: „Ir jārespektē asinssūcēju kukaiņu aktīvākais diennakts periods. Ja runājam par knišļiem, tad knišļi aktīvāki ir agrās rīta stundās un vakarā. No knišļu aspekta dzīvniekus būtu labāk ganīt dienā un naktī, kad viņi nav aktīvi.”

Latvijā ir vairākas knišļu sugas. Visvairāk knišļi ir sastopami Vidzemē un Latgalē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu