Austrālija gatavojas lielam imigrantu skaita pieaugumam

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Austrālijā iebraucošo imigrantu skaits pēdējo desmit gadu laikā dubultojies, un varētu pieaugt vēl divtik, jo strauji augošā ekonomika rada jaunas darbavietas gan kvalificētam, gan nekvalificētam darbaspēkam.

"Tas, ko mēs arvien vairāk izjūtam, ir darbaspēka trūkums, ko mēs nespēsim apmierināt ar Austrālijas iekšējiem [resursiem]," sestdien paziņoja imigrācijas ministrs Kriss Evanss. "Mums jāizlemj, kā mēs vēlamies uz to reaģēt - vai mēs īstermiņā vēlamies ievest nekvalificētu darbaspēku un uz kādiem noteikumiem mēs to ievedīsim."

Pagājušajā nedēļā valdība paziņoja, ka nākamā gada imigrācijas kvota būs 300 000. Tas būs lielākais imigrantu pieplūdums kopš 1947.gada.

Evanss pavēstīja, ka Austrālija atteikusies no ilgi pastāvējušajiem iebildumiem pret viesstrādnieku uzņemšanu un drīzumā gatavojas uzaicināt uz ražas novākšanu laukstrādniekus no Klusā okeāna dienvidu reģiona.

"Sākusies lielākā cilvēku kustība valsts vēsturē," norāda Monašas universitātes pētnieks Endrū Markuss. Viņš lēš, ka aptuveni ceturtā daļa no pašreizējā 21 miljonu lielā Austrālijas iedzīvotāju kopskaita ir dzimusi ārvalstīs.

"Ņemot vērā nevienmērīgo ārzemēs dzimušo izkliedi, tas dod 34,5% Sidnejas iedzīvotāju, 31% Melburnā un dažos pilsētu rajonos pat vairāk nekā 70%," laikrakstam "The Australian" saka Markuss.

Austrālijas ekonomika aug jau 17.gadu pēc kārtas, un bezdarbs sasniedzis zemāko līmeni pēdējo 33 gadu laikā, krītoties zem četriem procentiem.

Pieaugošas Ķīnas un Indijas pieprasījums pēc Austrālijas izrakteņiem rada arvien jaunas darbavietas, un no 10,5 miljoniem darbaspējīgo iedzīvotāju, pašlaik bez darba ir tikai 500 000.

"Domāju, ka austrālieši ir gatavi [pieņemt lielu imigrāciju, ņemot vērā viedokli, ka mums nepieciešamas šo cilvēku prasmes un ieguldījums," norādīja Evanss. "Kad bezdarbs ir ļoti mazs, domāju, iespējams īstenot plašu un veiksmīgu imigrācijas programmu."

Pagājušā gadsimta 70 gados Austrālija atteicās no rasistiskās imigrācijas politikas, kuras ietvaros priekšroka tika dota eiropiešu izcelsmes imigrantiem, un tagad konsulārie ierēdņi valsts vēstniecībās ārvalstīs vairs nevar noteikt kādām personām tiks ļauts ieceļot un kādām nē.

Šķirot ieceļotājus pēc izcelsmes valsts, ādas krāsas, rasiskās piederības vai reliģijas ir nelikumīgi.

Tomēr joprojām visvairāk imigrantu Austrālijā ierodas no Lielbritānijas un Jaunzēlandes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu