Uzmaucis, kas pasargā bērna kaklu (5)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flick.com

Rokdarbniece Ilze Lapsa dalās padomā, kā bērna kaklu pasargāt vēsajā un drēgnajā laikā. Viņas piedāvātais variants - šalli, kas nereti bērniem sagādā grūtības, aizstāt ar adītu uzmauci.

"Zinu, ka bērniem nepatīk šalles, tās vienmēr kaut kur pazūd, netiek labi sasietas, un rezultātā iesnas un klepus garantēts. Es saviem bērniem šalles vietā adu kaut ko līdzīgu zeķei, ko var uzmaukt pāri galvai," saka Ilze Lapsa un padalās divos variantos, kā katra mamma var šādu uzmauci uzadīt pati.

1. variants

Uzmauci ada uz četrām adatām kā zeķi. Izmanto vidēji rupju dziju, taču jāskatās, lai dzija būtu patīkama un maiga, jo kakla āda ir ļoti jutīga un bērni nevēlēsies uzmauci vilkt, ja tas viņiem kodīs kakliņā. Der dažādas maziem bērniem domātas dzijas, siltumam var pielikt "Kidmoher" diedziņu.

Adot uzmauci astoņus gadus vecam bērnam, uzmet uz adatas apmēram 24 valdziņus, ada divus labiski, divus kreiliski, lai adījums veidojas elastīgs. Kad noadīta kakla daļa, rēķinoties, ka to vajadzēs atlocīt, sāk veidot pieaudzējumu. Lai būtu ērtāk strādāt, var pāriet uz "apaļo" adatu. Jāpiebilst, pieaudzējot valdziņus, lai plecu daļā veidojas platāks adījums, priekšpusē veido garāku paplatinājumu.

Adījumā uzmauča priekšpusi veido garāku nekā mugurpusi.

2. variants

Ada apkakli no sāna, veidojot vīli, ko, darbu beidzot, sašuj. Uzmet tik daudz valdziņu, cik garu apkakli vēlas. Uzmaucim, kas derētu trīsgadīgam bērnam, uzmet 52 valdziņus. Ada rievotā rakstā (turp un atpakaļ labiski) apmēram četras rindas, tad adījuma vienā galā veido paplatinājumu. Paplatinājumā var izmantot krāsainas dzijas, pievēršot uzmanību, lai dzija nav asa. Paplatinājumu veido, adot turp labiski, atpakaļ kreiliski. Lai neveidotos caurumiņi, katras kārtas galā uzmet apmetumu, ko, adot nākamo kārtu, saada ar nākamo valdziņu. Veidojas tā sauktās nepabeigtās kārtas.

Ja arī tev ir kādas lieliskas rokdarbu idejas - padalies ar mums un savu ideju sūti uz woman@tvnet.lv!

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu