Spānijas premjers: Katalonijas balsojums bija «nopietna kļūda»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nule kā notikušais Katalonijas simboliskais balsojums par reģiona neatkarību bija nopietna kļūda, trešdien sacīja Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs, vienlaikus norādot, ka ir gatavs uz konstitūcijas reformām, ko pieprasa Katalonija.

«Mēs esam bijuši liecinieki nopietnai kļūdai,» preses konferencē sacīja Rahojs, piebilstot, ka konstitucionālā reforma ir «vienīgais legālais un atbildīgais ceļš».

No 7,5 miljoniem Katalonijas iedzīvotāju svētdienas balsojumā atbilstoši reģiona valdības datiem piedalījās 2,3 miljoni. 80,7% balsoja par reģiona pilnīgu atdalīšanos no pārējās Spānijas.

Rahojs, kurš dedzīgi iestājas pret Katalonijas atdalīšanos, sacīja, ka tas ir bijis «politiskās propagandas solis», kuram «divi no trim kataloņiem nepievērsa uzmanību».

Katalonijas premjerministrs Artūrs Mass otrdien vērsās pie Rahoja ar «pastāvīga dialoga» piedāvājumu par perspektīvu, ka reģionā varētu tikt sarīkota «galīga un politiski saistoša konsultācija» Spānijas konstitūcijas ietvaros.

«Es nekad neesmu noraidījis dialogu - nedz ar Masa kungu, nedz kādu citu,» sacīja Rahojs, vienlaikus uzsverot, ka atbilstoši Spānijas konstitūcijai «īsts referendums nevar notikt».

«Ja Masa kungs grasās reformēt konstitūciju, viņam ir visas tiesības» ierosināt reformas reģionālajā parlamentā, norādīja Spānijas premjers. «Tomēr viņam tam, kā šķiet, nav atbalsta.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu