M.Zanders: Nepielūdzamie skaitļi (57)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien premjers Valdis Dombrovskis publiski atzina, ka ar nākamā gada budžeta izstrādi nevedas tik gludi, kā cerēts (vainīga esot Tautas partija) un iesniegšanas termiņš Saeimā var nokavēties. Īsi sakot, politiķi par to, kā dzīvosim nākamgad, joprojām izsakās minējumu formā un faktiski atsakās konkrētus samazinājumus nosaukt.

Pateicoties atklātības principa atbalstītājiem gan valsts pārvaldē gan privātajā biznesā (precīzāk sakot, IT nozarē), zināmu skaidrību tomēr var gūt. Runa ir par nākamā gada budžeta pašreizējo versiju, kas, protams, vēl būs diskusiju un kautiņu objekts.

Tātad, ja neskaitām Finanšu ministrijas noteikto finansējumu ES politikas instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības projektu īstenošanai (t.s. ARV), tad redzam, ka ministriju griezumā nākamgad, salīdzinot ar šo gadu tiek piedāvāts šāds samazinājums:

Aizsardzības ministrija - 5,9 miljoni latu,

Ārlietu ministrija - 4,3 miljoni,

Ekonomikas ministrija - 129 miljoni,

Iekšlietu ministrija - 16,6 miljoni,

Izglītības un zinātnes ministrija - 66,8 miljoni,

Kultūras ministrija - 14,9 miljoni,

Labklājības ministrija - 14,9 miljoni,

Labklājības ministrijas speciālais budžets - 71,5 miljoni,

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija - 16,6 miljoni

Satiksmes ministrija - 59,9 miljoni,

Tieslietu ministrija - 5,7 miljoni

Veselības ministrija - 65,2 miljoni

Vides ministrija - 31,3 miljoni

Divām ministrijām budžeti palielināsies - Finanšu ministrijai par 64,5 miljoniem, Zemkopības ministrijai 17,7 miljoniem. Palielināsies arī Ministru kabineta izdevumi - par 371,8 tūkstošiem.

Nākamgad ar samazinājumu jārēķinās arī citām valsts iestādēm. Valsts kontrolei tas plānots 616,6 tūkstošu apmērā, Satversmes tiesai - 45 tūkstoši, Prokuratūrai - 900 tūkstoši, Valsts prezidenta kancelejai - 127,7 tūkstoši, sabiedriskajam radio un televīzijai - 6,7 miljoni latu.

Tiktāl sausi skaitļi. Katrs pats var spriest par attiecīgi prioritātēm šajā valstī, ja salīdzina ministriju plānotos nākamā gada budžetus kā summas.

Aizsardzības ministrija 166,9 miljoni + 12,2 miljoni ARV, Iekšlietu ministrija 162,5 miljoni + 6,2 miljoni ARV. Skaidrs: armija mums tērēs vairāk nekā policija. Zemkopības ministrija 320,8 miljoni + 258,5 miljoni ARV, Veselības ministrija 388,4 miljoni + 6,5 miljoni ARV. Skaidrs: Zemkopības ministrija svarīgāka par Veselības. Man nav skaidrs, kā valdība iedomājas nākamgad sabiedriskos medijus, ja LR un LTV budžetu plānots samazināt no 13,5 uz 6,7 miljoniem latu. Ja kādam liekas, ka šādi salīdzināt ministriju budžetus nav korekti, tad ņemam citu tabulu, kas ir Eiropas standartiem atbilstošs t.s. COFOG kopsavilkums, par pamatu izmantojot valsts pārvaldes funkciju klasificēšanas instrumentus. Un redzam, ka aizsardzībai samazinājums ir 7 miljoni, samazinājums sabiedriskajai kārtībai un drošībai - 24,1 miljons... Un nestāstiet man, ka šāda disproporcija ir NATO prasības vai kaut kādas Latvijas starptautiskās saistības. Karavīriem algas samazina, bet arī nākamgad mums būs jaunsardzes programma ar vairāk nekā miljonu latu budžetu, programma “patriotisms un valstiskās apziņas veidošana” ar 31,3 tūkstošu latu budžetu, valsts aģentūra “Tēvijas sargs” ar 415 tūkstošu latu finansējumu utt.

Šis ir piemērs tikai vienai ministrijai un tikai spilgtākās pozīcijas, kas būtu samazināmas vēl vairāk vai atmetamas vispār. Ja izskatītu visas ministrijas, mēs atrastu desmitiem “lieku” miljonu. Atkārtoju: šie skaitļi ir 2010.gada budžeta projekts, tātad grūti piekrist, ka valsts nu gan beidzot būtu saņēmusies reālai savu funkciju pārskatīšanai.

Vairāk ŠEIT

Komentāri (57)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu