Drausmīgi! Tur varēja atrasties jebkurš no mums!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: @Twitter

Briseles Zaventemas lidostas vietā, kur šorīt nogranda vairāki sprādzieni, parasti uzturas ļoti daudz cilvēku. Visbiežāk tā ir ļaužu pilna, jo caur turieni jādodas no reģistrācijas uz izlidošanas sektoru, bet netālu ir kafejnīcas un informācijas punkti. Šo vietu regulāri izmanto arī Latvijas ceļotāji, tāpēc ir iespēja, ka tur varēja atrasties jebkurš no mums.

Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere TVNET pastāstīja, ka viņa šovakar bija plānojusi lidot uz Briseli, taču līdz ar notikušajiem sprādzieniem viņas reiss ir atcelts un lidosta ir slēgta.

Savukārt Briselē patlaban uzturas viņas palīdze, ar kuru vēl nesen runāts. Palīdze atrodas Eiropas Parlamenta telpās.

Parlamentā esošajiem darbiniekiem ieteikts nepamest darba telpas.

Parlamentā esošie cilvēki par šodien notikušajiem sprādzieniem zina aptuveni to pašu informāciju, ko ļaudis, kas atrodas ārpus parlamenta. Deputāte saņēmusi e-pastus par drošības situāciju.

Tā kā sprādzieni notikuši arī netālu no Eiropas Parlamenta ēkām, gandrīz visas tā ieejas ir slēgtas. Atvērta ir tikai viena ieeja.

Saistībā ar šodien notiekošo ir izsludināta augstākā drošības risku situācija. Atcelti arī visi iepriekš plānotie pasākumi.

Lai arī parlamenta iekšienē notiek ierastais darbs, darbinieku izjūtas nav tās patīkamākās, domājot par vakarā gaidāmo došanos uz mājām un turpmāko darbu.

Vaidere arī pastāstīja, ka Briseles Zaventemas lidostas vietā, kur šorīt nogranda vairāki sprādzieni, parasti uzturas ļoti daudz cilvēku. Visbiežāk tā ir ļaužu pilna, jo caur turieni jādodas no reģistrācijas uz izlidošanas sektoru, bet netālu ir kafejnīcas un informācijas punkti.

Tieši šo vietu izmanto arī Latvijas nacionālās aviosabiedrības «airBaltic» pasažieri, tāpēc Vaiderei ir sajūta, ka tur varēja atrasties jebkurš no mums.

Vaidere arī izteica vērtējumu, ka Beļģijas drošības iestādes bija absolūti nesagatavotas šodien pieredzētajiem notikumiem. Viņa pati cerēja, ka pēc iepriekšējiem teroraktiem viņi uzlabos savu darbu. Redzot uz ielām stāvošos drošības dienestu pārstāvjus, kuru rokās bija automāti, deputāte jutās daudz drošāk nekā iepriekš.

Viņas vērtējumā Beļģijas policija ir pilnīgi nespējīga.

Turklāt vēl nesen katram rajonam bija sava atsevišķa policija. Tagad šī kārtība ir mainīta, bet informācijas apmaiņa un koordinācija joprojām ir ļoti zemā līmenī.

Nav arī normāli, ka Beļģijā ir likums, ka policija nedrīkst ielauzties iedzīvotāju dzīvokļos no pulksten 21 līdz 5, Vaidere teica un skaidroja, ka tieši nakts laikā būtu vieglāk atklāt dažādus noziedznieku perēkļus un sagūstīt ļaundarus. Šādai kārtībai neesot nekā kopīga ar veselo saprātu.

Deputāte arī norādīja, ka par Beļģijā dzīvojošo un strādājošo cilvēku drošību jādomā ne tikai šodien, bet arī ilgtermiņā. Saistībā ar to jāmin atvērto durvju politika, kuras rezultātā Eiropā ieceļoja ne tikai bēgļi, bet arī, iespējams, teroristi un teroraktu plānotāji. Turklāt vēl patlaban Eiropas durvis ir plaši atvērtas. Ir cerības, ka līdz ar sadarbību ar Turciju migrantu jautājumā bēgļu skaits varētu mazināties.

Ir skaidrs, ka neviens drošības dienests nespēj tikt galā ar tūkstošiem bēgļu, kas katru dienu ieceļo Eiropā.

Īpaši Beļģijas policijai šai jautājumā ir grūti rast attaisnojumu, Vaidere sacīja.

TVNET jau ziņoja, ka Briseles Zaventemas lidostā otrdienas rītā notikuši divi sprādzieni. Pagaidām informācija par bojāgājušajiem un cietušajiem ir neskaidra - tiek ziņots par 13 bojāgājušajiem un vismaz 35 ievainotajiem. Neilgi pēc sprādzieniem lidostā vēl vairāki sprādzieni nogranduši arī metro stacijās netālu no Eiropas Savienības institūcijām. Slēgta visa pilsētas metro sistēma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu