Valmierā risināsies Muzeju nakts 2007

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdien, 19.maijā, no plkst. 18.00 līdz plkst. 02.00 Valmieras muzejā un vecpilsētā norisināsies Muzeju nakts 2007 pasākumi. Šogad akcijas „Muzeju nakts” norises laiks sakrīt ar festivāla „Francijas pavasaris” aktivitātēm, tādēļ Latvijas muzeji izvēlējušies to saistīt ar franču mākslu un kultūru, informēja Valmieras pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Medvecka.

Valmieras Novadpētniecības muzejs 19.maija nakti nodēvējis par „Nakti franču kvartālā”. Ikviens muzeja svētku dalībnieks varēs apmeklēt izstādes, piedalīties radošās darbnīcās, klausīties franču mūziku, vērot Francijas kino un nakts koncertu „Mulenrūža” Valmieras pilsdrupu estrādē.

Muzeju nakts priekšvēstnesis būs izstāde „Jānim Kalmītem – 100. Gleznas”. Savukārt muzeju nakti 19.maijā plkst. 18.00 aizsāks izstādes „Karikatūristam Vilim Zaķim – 70” atklāšana. Mākslinieka, karikatūrista un muzejnieka Viļa Zaķa kā mākslinieka kredo bija – kodolīgās karikatūrās attēlot sadzīves paradoksus, vērsties pret cilvēciskām vājībām. Mākslinieks tušas tehnikā izkopis vispārinātu, lineāru zīmējumu, ko reizēm papildinājis ar spilgtiem krāsu akcentiem detaļās vai fonā. Vilis Zaķis strādājis Valmieras Novadpētniecības muzejā par mākslinieku – noformētāju. Taču liktenis bija atvēlējis nodzīvot tikai četrdesmit gadus, nepiepildot vēl tik daudz radošu ieceru.

Savukārt Vecās aptiekas ēkā plkst. 19.00 norisināsies izstādes un radošo darbnīcu „L’atelier photo” atklāšana. „Šajā izstādē muzeja darbinieki sagatavojuši plašu informāciju par fotogrāfijas attīstības vēsturi, 19. gs. un 20. gs. fotogrāfiem, varēs vērot agrīnās fotogrāfijas un izmēģināt fotografēšanos ar pagājušā gadsimta fotoiekārtām. Viena no fotogrāfijas pirmatklājējiem, francūža Žaka Dagēra vārdā nosauktajā Dagerotipijas periodā (no 1839. gadam līdz 1860. gadam) izgatavoja galvenokārt portretus, turklāt ilgās eksponēšanas dēļ fotokameras priekšā bija jāsēž vairākas minūtes, un, lai novērstu fotografējamā izkustēšanos, pakausi ievietoja speciālās skavās. Pateicoties ceļojošiem fotogrāfiem, arī Latvijā strauji izplatījās fotogrāfija, pirmās dagerotipiju darbnīcas atvēra Rīgā, Jelgavā un Liepājā. Vienkāršojoties uzņemšanas procesam, fotogrāfs vairs nebija saistīts pie darbnīcas un radās pirmie pilsētu skati un lauku ainavas. Valmierā pirmie zināmie fotogrāfi bija A.Šulcs, kurš pilsētā ieradās no Pēterburgas 1866.gadā un Katrīna Pētersone – 1871.

Plkst. 20.00 tiks atklāta ekspozīcija „No frotē līdz negližē”, kas iepazīstinās ar latviešu valodā lietotiem franču izcelsmes vārdiem. Abām valodām ir daudz kopīga - īpaši kulinārijas, armijas un militārajos terminos, apģērbu nosaukumos. Muzeju naktī klātesošie varēs iesaistīties vairākās radošās darbnīcās - „Franču valodas vārdnīca”, kurā ar vizuālu un muzikālu materiālu palīdzību varēs iepazīt Franciju, „Valmieras Monmartrā”. Tāpat radošajās darbnīcās klātesošie varēs iepazīt franču estrādes dziedātājas Edītes Piafas dzīvi un radošo darbību. Savukārt no plkst. 20.00 līdz plkst. 24.00 skaistuma salons „Dīva” iepazīstinās ar franču skaistuma noslēpumiem.

Plkst. 23.00 Valmieras pilsdrupu estrādē skanēs latviešu un franču dziesmas Lienes Šomases, Kristīnes Šomases, vokālās grupas „Pozitīvs”, radošās apvienības „Pekšņi” izpildījumā, savukārt par deju priekšnesumiem rūpēsies deju grupa „Modus”.

Muzeju nakts pasākumu apmeklējums būs bez ieejas maksas, taču muzeja darbinieki aicina valmieriešus atbalstīt muzeja rīkoto akciju „Teodora Ūdera piemineklis” un ziedot valmierieša, viena no izcilākajiem latviešu māksliniekiem Teodora Ūdera pieminekļa izveidošanai. Iecerēts izveidot tradīciju – pieminekļi Valmieras vēsturiskajām personībām, piemēram, Martai Alberingai, Rieteklim, Laimonim Liepniekam un citām. Nākamajā gadā tiks atzīmēta mākslinieka Teodora Ūdera 140 gadu jubileja un veidota piemiņas izstāde.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu