Ko lasa mūsu miljonāri

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vai jūs lasāt daudz? Un kāpēc, jūsuprāt, Latvijā pieprasītākās ir grāmatas par to, kā kļūt miljonāram? Starp citu, vai neesat domājuši paši rakstīt memuārus?

Patīk psiholoģiska satura

Uzņēmēja un miljonāre Mairita Solima nevar iedomāties sevi pirms gulētiešanas bez grāmatas rokā. "Es lasu ļoti daudz. Ne tikai tāpēc, ka man tas ļoti patīk, bet arī tāpēc, ka man pieder izdevniecība "Elpa". Man prieks, ka cilvēki lasa. Tas ir loģiski, ka cilvēki pērk grāmatas "Kā kļūt par miljonāru", jo mūsu sabiedrībai jau nav bagāta vectēva, kam pajautāt par viņa pieredzi. Tāpēc cilvēki meklē atbildes uz jautājumiem grāmatās. Es neesmu lasījusi šādu literatūru, man patīk psiholoģiska rakstura grāmatas. Pati neesmu domājusi par savas grāmatas rakstīšanu, taču domāju, ka tas ir visnotaļ interesanti — atstāt savas dzīves atziņas citiem."

Priecājos par Lato Lapsu

Uzņēmējs Vitālijs Gavrilovs pēdējā laikā lasa specifiskas grāmatas, kas saistītas ar investīcijām: "Man neatliek laika lasīt daiļradi. Taču es uzskatu — tas ir pozitīvi, ka cilvēki lasa šādu literatūru, tātad meklē citu pieredzi, kā visefektīvāk izmantot savas spējas. Es ar lielu prieku lasīju Lato Lapsas grāmatu un atradu daudz interesantu lietu. Pagaidām gan neesmu domājis par savas grāmatas rakstīšanu, jo jūtos jauns un vēlos daudz ko apgūt. Nesen nopirku Dienvidāfrikas vietējo uzņēmēju grāmatas, lai uzzinātu, kā viņi veido savu biznesu, kā sadala resursus. Tajās tiešām ir laba pieredze."

Neko nelasu!

Uzņēmējs, "Skonto naftas" akcionārs Raimonds Kisiels atzīst, ka vispār grāmatas nelasa. "Man ikdienā pilnīgi pietiek ar lielo daudzumu papīru, kuri ir jālasa, tāpēc es grāmatas nelasu vispār. Lielais pieprasījums pēc grāmatām, kā kļūt par miljonāru, ir mākslīgi radīta ažiotāža. To iespaido prese. Pats neesmu lasījis un negribu to darīt. Arī par savas grāmatas rakstīšanu nekad neesmu domājis."

Da Vinči kods

TV pavārs Elmārs Tannis no grāmatām smeļas jaunas idejas. "Visi grib būt miljonāri, tāpēc arī lasa šādas grāmatas. Tā ir tikai normāla parādība, jo cilvēki meklē veidu, kā padarīt savu dzīvi labāku. Es pats esmu lasījis šādas grāmatas, nosaukumu gan neatceros, bet guvu daudz labu ideju. Tādas pašpalīdzības grāmatas ir kā palīglīdzeklis izkļūšanai no ikdienas, palīdz domāt citādāk, un tajās ir daudz vērtīgas informācijas. Es vairāk lasu žurnālus par ēdieniem un Dena Brauna grāmatas angļu valodā. Esmu domājis sarakstīt savu pavārgrāmatu, bet par autobiogrāfijas rakstīšanu gan neesmu domājis — varbūt vecumdienās kaut ko sarakstīšu."

Priekšroka daiļliteratūrai

Apgāda "Jumava" valdes priekšsēdētājs Juris Visockis uzskata, ka cilvēki meklē grāmatās palīdzību savas iekšējās pasaules sakārtošanai. "Interesi par šīm grāmatām skaidrotu ar to, ka mēs pēdējos ­ 15—20 gadus esam dzīvojuši satricinājumu un pārmaiņu laikā, tāpēc cilvēki meklē pozitīvo, uz kā atsperties un mainīt savu dzīvi. Nedomāju, ka tieši bagātība ir tā, pēc kā cilvēki tiecas. Šīs grāmatas ir vairāk psiholoģiska palīdzība sava iekšējā spēka un varēšanas stiprināšanai. Es esmu spiests lasīt dažādas grāmatas. Priekšroku dodu labām daiļliteratūras grāmatām. Katram jau pienāk laiks, kad ienāk prātā doma uzrak­stīt savu grāmatu. Es palaikam uzrakstu kādu ceļojuma aprakstu vai stāstiņu. Taču uzskatu, ka nav pienācis īstais laiks rakstīt par savu dzīvi, paies kāds gadiņš, varbūt tad.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu