Briselē arestēts aizdomās turētais par līdzdalību Parīzes slaktiņā

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Policijas operācijas gaitā Briselē arestēts 26 gadus vecais Salahs Abdeslams, kurš tiek turēts aizdomās par piedalīšanos Parīzes slaktiņā un kuram līdz šim no likumsargiem bija izdevies izvairīties. Aizturēšanas laikā Abdeslams ticis sašauts kājā, pēc tam nogādāts slimnīcā. Kopumā piektdien arestēti pieci cilvēki, no tiem trīs vienas ģimenes locekļi, kas devuši Abdeslamam patvērumu.

Salahs Abdeslams

Beļģijas premjers šā iemesla dēļ bijis spiests pamest ES-Turcijas bēgļu krīzes risināšanas samitu. Francijas prezidents Fransuā Olands paziņojis, ka cīņa būs galā tikai tad, kad būs notverti visi slaktiņā iesaistītie.

Abdeslams aizturēts operācijas gaitā Briseles Molenbēkas rajonā, kur savulaik dzīvojuši arī citi Parīzes slaktiņa teroristi, pavēstīja policija. Izmeklētāji domā, ka Abdeslams bija melnā Renault Clio vadītājs, kas veda pašnāvniekus Francijā, Parīzē uz slaktiņa vietu, tāpat uzskata, ka Abdeslams lietojis pašnāvnieku jostu, ar ko draudējis cilvēkiem, taču vēlāk tā atrasta kādā Parīzes ielā.

Parīzes slaktiņa organizētāja Salaha Abdeslama aizturēšana Briselē

Izmeklētāji uzskata, ka sabiedrotie viņu aizveda uz Beļģiju pēc uzbrukumiem. Tie

braukuši cauri arī policijas kontrolpunktiem, bet Abdeslams vēl netika identificēts kā aizdomās turētais, un viņam tika atļauts turpināt ceļu.

Viņš Francijā netika aizturēts nevienā no trim policijas pārbaudēm, kas notika dažas stundas pēc Parīzes teroraktiem un bija viņam ceļā uz Beļģiju, vēl decembrī apliecināja izmeklēšanai tuvs avots.

Oficiāli tas nav apstiprināts, taču Molenbēkā esot bijuši dzirdami šāvieni.

Pirms pāris dienām Beļģijas federālā prokuratūra atklāja 26 gadus vecā Abdeslama pirkstu nospiedumus un DNS kādā dzīvoklī. Tur viens cilvēks tika nogalināts, bet divi cilvēki izbēguši. Bojāgājušais identificēts kā Alžīrijas pilsonis Mohameds Belkaids, kurš lietoja vārdu Samirs Bouzids, viņš arī saistīts ar uzbrukumiem Parīzē.

Pamazām slēgtais pilsētas rajons tiek atvērts un tā iedzīvotāji drīkst atgriezties savos mitekļos.

Parīzes terorakti tika izplānoti Sīrijā, sagatavoti Beļģijā un pastrādāti ar francūžu palīdzību, uzreiz pēc slaktiņa paziņoja Francijas prezidents Fransuā Olands.

Teroraktos Parīzē 13. un 14. novembrī tika nogalināti 130 cilvēki. Atbildību par uzbrukumiem uzņēmies teroristiskais grupējums «Islāma valsts».

Salaha Abdeslama brālis Brahims, kurš uzspridzinājās Parīzē, ceturtdien Briselē tika apglabāts.

Reids Briselē, lai aizturētu aizdomās turamos par slaktiņa rīkošanu parīzē

Cits Parīzes slaktiņa terorists Bilals Hadfi tika apglabāts pagājušajā nedēļā šajā pašā Briseles kapsētā. Parīzes slaktiņa teroristu vadītājs džihādistu grupējuma «Islāma valsts» biedrs Abdelhamids Abaauds arī bija no Briseles. Viņš tika nogalināts Parīzē novembrī policijas operācijas gaitā. Hadfi un Abaauds bija saistīti ar Molenbēku - imigrantu rajonu, kas gadu desmitiem bijis islāmistu perēklis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu