Lužkovs: Esmu gatavs kriminālvajāšanai (8)

LETA/GRANI.RU
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Bijušais Maskavas mērs Jurijs Lužkovs apzinās sekas, kādas varētu būt viņa aktīvai dalībai politikā, un pieļauj, ka pret viņu varētu tikt sākta kriminālvajāšana.

Kā intervijā liberālajam žurnālam "The New Times" apliecināja bijušais mērs, viņš tomēr ir gatavs izveidot pats savu kustību, kuras mērķis būtu "demokrātiskas sabiedrības likumu radīšana".

Likumi Krievijas sabiedrībā ir nedemokrātiski, bet

pati sabiedrība ir "degradējusies pa visām līnijām",

uzskata Lužkovs, vienlaikus paužot apņēmību cīnīties pret situāciju, kurā masu mediji ir ceturtā vara, kas var uzklupt cilvēkiem un uzņēmumiem.

Jaunā organizācija varētu tikt izveidota uz Krievijas Kustības par demokrātiskām reformām bāzes. Šī kustība startēja 1993.gada Valsts domes vēlēšanās, bet toreiz nepārvarēja 4% barjeru.

Atstādināšanu saista ar Krievijas prezidenta vēlēšanām

Eksmērs arī pauda pārliecību, ka viņa atstādināšana saistīta ar 2011. un 2012. gadā gaidāmajām parlamenta un prezidenta vēlēšanām.

Krievijas prezidents Medvedevs 28.septembrī parakstīja dekrētu par Maskavas mēra Lužkova atbrīvošanu no amata. Lužkovs atcelts no amata, jo "zaudējis Krievijas prezidenta uzticību", teikts dekrētā.

74 gadus vecais Lužkovs Krievijas galvaspilsētu vadīja kopš 1992.gada, taču pēdējā laikā izpelnījies asu Kremļa kritiku. Prezidenta administrācija viņu nosodīja par došanos atvaļinājumā, kad Maskava augustā cieta no mežu ugunsgrēku izraisītā smoga.

Lužkova kritizēšanas kampaņa medijos

Septembrī Krievijas televīzijas kanālos parādījās arī virkne dokumentālo filmu, kurās tika publiskoti dažādi tagad jau bijušo mēru kompromitējoši materiāli.

Jau sen izskanēja arī pieņēmumi, ka Lužkova sievas, miljardieres Jeļenas Baturinas, darījumi celtniecības biznesā saistīti ar korupciju.

Izpostījis Maskavas vēsturisko centru

Viņš tika kritizēts arī par Maskavas vēsturiskā centra izpostīšanu.

Tostarp Medvedevs skaidroja - formulējums rīkojumā par atstādināšanu ir izsmeļošs. "Iemesls izriet no paša rīkojuma. Es, būdams Krievijas Federācijas prezidents, esmu zaudējis uzticību Jurijam Mihailovičam Lužkovam kā Maskavas mēram," sacīja prezidents.

"Grūti iedomāties situāciju, kurā gubernators un Krievijas prezidents kā visaugstākā amatpersona turpina strādāt kopā, ja prezidents ir zaudējis uzticību reģiona vadītājam," paskaidroja Medvedevs.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu