Jaundžeikars: Rodas aizdomas, ka Kažociņš nav politiski neitrāls video (120)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Plašsaziņas līdzekļos sāktā ažiotāža par Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītāja Jāņa Kažociņa atkārtotu apstiprināšanu amatā radot aizdomas, ka Kažociņš nav politiski neitrāls. To šodien laikrakstā "Neatkarīgā" publicētajā intervijā teicis Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC).

"Ir jūtams acīmredzams spiediens gan uz Saeimu, gan uz ministriem, lai viņi neuzdrošinātos Kažociņu mainīt un domāt kaut kā savādāk. Masu medijos tiek draudēts - ja netiks nosaukta Kažociņa kandidatūra, tūlīt pat tiks organizēti protesti un piketi. Ja šādas akcijas tiešām tiks organizētas slepenā dienesta vadītāja aizstāvībai, tad tas nepārprotami pierādīs, ka šī kandidatūra nav politiski neitrāla," uzskata Jaundžeikars.

Deputātam Kažociņš esot teicis, ka ir politiski neitrāls un nepārstāvot nevienu partiju. "Taču, ja sākta šāda ažiotāža, tad loģiski rodas aizdomas, ka šī persona tomēr nav politiski neitrāla," skaidro Jaundžeikars.

Politiķis arī norādīja, ka Nacionālās drošības padomē (NDP), kur tiks lemts par SAB vadītāja amata kandidātiem, runās par specdienestu vadītāju rotāciju. "Ja kāds uz ilgu laiku iesēžas vienā amatā, viņam sāk šķist, ka dienestā viss ir kārtībā. Atnākot šajā amatā citai personai no līdzīga dienesta, tā uzreiz pamana nepilnības un dienesta pilnveidošanas iespējas," skaidro Jaundžeikars, norādot, ka rotācija valstij dotu lielu labumu.

Viņaprāt, rotācija vajadzīga ne tikai slepenajos dienestos. Savulaik ļoti populāri bija skandināt par kadru rotāciju Robežsardzē, Valsts policijā, muitā. Reālajā dzīvē tas gan netika pilnībā īstenots.

Kā ziņots, NDP 11.aprīļa sēdē lems par SAB vadītāja amata kandidātu. Neoficiāli SAB vadītāja amatam tiek minēti vairāki kandidāti, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Pēc neoficiālās informācijas, bez Kažociņa kā iespējamais SAB vadītāja amata kandidāts ticis apspriests bijušā Latvijas vēstnieka ASV Aivja Roņa vārds. Ronis patlaban ir Latvijas-Amerikas finanšu foruma valdes priekšsēdētājs.

Tāpat neoficiāli kā pretendents šim amatam minēts Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Normans Penke. Tiek pieļauta arī iespēja, ka SAB vadītāja amatā varētu tikt "aizrotēts" kāds no tagadējiem specdienestu vadītājiem.

Kažociņa pilnvaras beidzas šā gada maijā.

NDP vada Valsts prezidents, kurš sasauc padomes sēdes. NDP locekļi ir Valsts prezidents, Saeimas priekšsēdētājs, Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs, Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs, Ministru prezidents, aizsardzības ministrs, ārlietu ministrs, iekšlietu ministrs un SAB direktors. Padomes sēdēs ir tiesības piedalīties ģenerālprokuroram.

Komentāri (120)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu