Ledusskapja un pašu labsajūtai (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Katrās mājās atrodams ledusskapis, daudzās ir arī saldētava. Šoreiz SIA Aka Plus mehāniķa Viļņa Ļauduma ieteikumi, kā uzlabot aukstumiekārtu darbību un pagarināt to mūžu.

Jānotīra iztvaikošanas reste

Biežāk sastopamais defekts, sevišķi saldētavās, ir mehāniski bojājumi to sistēmās. Tādi visbiežāk rodas, ja, izņemot produktus, tiek izmantoti asi priekšmeti, ar kuriem sistēmas sadurtas. Īpaši svarīgi, tuvojoties karstākam laikam, pievērst uzmanību ledusskapja iztvaikošanas restei, kas atrodas ierīces aizmugurē – pusē, kas nav redzama. Parasti reste apaug ar putekļiem, tie traucē dzesēties, un vairāk darba ir kompresoram, kas var pārkarst. „Jāņem mīksta birstīte un putekļi jānotīra. Vēl labāk izmantot putekļsūcēju ar speciālu aizkaru tīrāmo birsti. Nekādā gadījumā to nedrīkst darīt ar drāšu birsti vai kādu cietu priekšmetu,” skaidro V.Ļaudums. Notīrot restes, ievērojami samazināsies arī elektroenerģijas patēriņš. Tīrīšanu jāveic vismaz reizi piecos gados, bet labāk biežāk. Tas atkarīgs arī no tā, cik daudz putekļu ir telpā, kurā ierīce atrodas.

Jāatstumj no sienas

Bieži cilvēki ledusskapjus cenšas piestumt pēc iespējas tuvāk sienai, daudzi tā augšpusi izmanto kā plauktu. Arī tas traucē ierīces dzesēšanu un apgrūtina darbību. Attālumam no sienas jābūt vismaz pieciem centimetriem, arī augšpusei jābūt brīvai, lai liekais siltums spētu iztvaikot.

Jāpārbauda blīvējums

V.Ļaudums atgādina, ka nedrīkst aizmirst cieši aizvērt ledusskapja vai saldētavas durvis. Tās, pilnībā neaizvērtas, var sabojāt produktus, jo, ienākot siltākam gaisam, ledusskapis darbosies spēcīgāk un daļa produktu var apsalt. Tas būtiski palielina arī elektroenerģijas patēriņu. Vecāka gadagājuma ledusskapjiem problēmas sagādā durvju blīvējums, to tomēr ieteicams nomainīt.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu