Rudmates izvairās no zobārsta apmeklējuma biežāk nekā brunetes (12)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Cilvēki ar dabīgi rudiem matiem daudz biežāk cenšas izvairīties no zobārsta apmeklējuma, jo viņi sāpes izjūt daudz spēcīgāk, atklājuši amerikāņu zinātnieki.

Jau agrākie pētījumi atklājuši, ka rudie ir daudz jūtīgāki pret sāpēm nekā citas krāsas matu īpašnieki, pateicoties kādam gēnam, kas atbildīgs par matu sarkanīgo nokrāsu.

Lai pārbaudītu, vai cilvēki ar rudiem matiem biežāk izvairās no dentista apmeklējuma, Klīvlendas klīnikas pētnieki aptaujāja 144 cilvēkus vecumā no 18 līdz 41 gadam, no kuriem 67 bija dabīgi rudi un 77 - dabīgi bruneti. Pētījuma dalībniekiem bija jāatbild uz jautājumiem, cik ļoti viņi baidās no zobu sāpēm un kāda ir varbūtība, ka viņi centīsies izvairīties no zobu labošanas. Pētnieki arī meklēja gēna MC1R variantu, kas atbild par sarkanu matu krāsu un sāpju slieksni. Kā atklājās, šis gēna variants bija 85 dalībniekiem - 65 cilvēkiem no rudmatu grupas un 20 cilvēkiem no tumšmatu grupas. Atšķirībā no cilvēkiem ar citu gēna MC1R variantu šiem pētījuma dalībniekiem ir daudz grūtāk paciest sāpes, ko nākas izjust, sēžot zobārsta krēslā, tāpēc pastāv divreiz lielāka varbūtība, ka viņi neapmeklēs dentistu. Pētījuma rezultāti publicēti Amerikas Savienoto Valstu zobārstu asociācijas žurnālā.

Neskatoties uz to, ka pētnieki ieteikuši zobārstiem rudmatiem kā riska grupai pievērst īpašu uzmanību, Britu zobārstu asociācijas veselības un zinātnes komitejas pārstāvis Gordons Vatkinss norādījis, ka rudmatu gēns var iedarboties uz tā nēsātāja uzvedību tieši pretēji. "Ja viņi ir kādreiz jutuši zobu sāpes, visticamāk, viņi to labāk atcerēsies un tāpēc meklēs zobārsta palīdzību daudz savlaicīgāk, nekā tie cilvēki, kuriem ir augstāks sāpju slieksnis."

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu