Saunas čempionātā Somijā uzvar soms un krieviete (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Uz 11. ikgadējo saunas čempionātu Heinolā, kas atrodas 130 kilometru attālumā no Somijas galvaspilsētas Helsinkiem, sestdien pulcējās 140 vīrieši un sievietes no 20 valstīm.

Kopš čempionāta pirmsākumiem uzvaras laurus vīriešu sacīkstēs visbiežāk plūkuši somi, bet sieviešu - baltkrievietes. Arī šā gada sacensības somiem bija veiksmīgas, un par uzvarētāju tika atzīts pieckārtējais čempions Timo Kaukonens, kurš saunā pavadīja 3 minūtes un 46 sekundes. "Gatavojoties sacīkstēm, saunā ir jāiet tik bieži, cik iespējams, un jāizmēģina dažādas saunas - vēsākas vai arī tik karstas kā tās, kurās mēs sacentāmies," atklāja saunas čempionāta uzvarētājs Timo Kaukonens.

Pirmo reizi ar balvu mājās devās Krievijas pārstāve Tatjana Arhipenko, kura tikai par trīs sekundēm pārspēja trīskārtējo pasaules čempioni Leliju Kulinu.

"Protams, ir jābūt mazliet neprātīgam, lai ko tādu darītu. Ir labi jāpanes sāpes un jābūt fiziski labi sagatavotam, jo tās kā nekā ir sporta sacensības," sacīja saunas čempionāta direktors Osi Arvela.

Saunas tiek uzkarsētas līdz pat 110 grādiem pēc Celsija skalas, un ik pēc 30 sekundēm uz nokaitētajiem akmeņiem tiek uzliets puslitrs ūdens. Šogad saunas bija mazākas, bet krāsnis lielākas nekā jebkad iepriekš, liekot vairumam dalībnieku pamest telpas divas minūtes pēc ieiešanas.

Čempionāta noteikumi ir vienkārši - ir jāsēž taisni un, ja karstums nav izturams, sauna jāpamet. Kad kļūst pārāk neizturami, cilvēki kustina rokas un dīdās, kas ir mājiens, ka viņiem drošības dēļ ir jāpalīdz iziet ārā. Visu čempionāta laiku dalībniekus uzrauga mediķi. Par uzvarētāju tiek atzīts tas vīrietis vai sieviete, kurš saunā paliek pēdējais un var no tās iziet paša spēkiem.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu