Lēmumi par Visaginas AES celtniecību gaidāmi ap 2018.gadu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lēmumi par Visaginas atomelektrostacijas (AES) celtniecību tiks pieņemti ap 2018.gadu, paziņojis Lietuvas valsts energoholdinga «Lietuvos energia» ģenerāldirektors Dailis Misjūns.

Visaginas AES plānotā elektroenerģijas ražošanas cena pēc projekta finanšu nosacījumu pārstrādes un Japānas eksporta aģentūras ieguldījuma palielināšanas ir samazināta līdz 19 - 20 Lietuvas centiem (5,5 - 5,8 eiro centi) par kilovatstundu. Tā tomēr nevarēs konkurēt ar tirgū esošo veco Zviedrijas AES ražoto elektroenerģiju, paskaidroja Misjūns.

«Visi šie faktori var radīt situāciju, kurā tirgus cena 2025.gadā būs pilnīgi citāda nekā šobrīd. Es uzskatu, ka, ja mēs atskatāmies pagātnē, tad projekta attīstībai ir nepieciešami septiņi līdz astoņi gadi. Tādēļ mums ir jāpieņem lēmums septiņus līdz astoņus gadus, pirms cena sasniedz noteiktu līmeni un situācija tirgū ir labvēlīga projektam, lai nodrošinātu, ka spēkstacija var sākt darbību līdz paredzētajam laikam,» viņš norādīja.

Misjūns uzsvēra, ka neuzskata, ka lēmumi par Visaginas AES celtniecību tiks pieņemti tuvāko gadu laikā, jo tirgus situācija ir labvēlīga elektroenerģijas importam.

Jau ziņots, ka Lietuvas valdība joprojām nav izlēmusi, vai valstī celt jaunu AES. Jautājums tiek apspriests ar projekta partneriem Latviju, Igauniju un Japānas kompāniju «Hitachi».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu