KNAB neatrod pārkāpumus Jaundžeikaru auto konkursā (13)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), vairāk nekā pusgadu izmeklējot Iekšlietu ministrijas (IeM) organizēto Hyundai un Volvo markas auto iepirkumu Valsts policijas vajadzībām, pārkāpumus nav konstatējis.

Neatkarīgās rīcībā esošie dokumenti liecina, ka kriminālprocesu atteikts ierosināt, jo KNAB izmeklētāji pārbaudes laikā nav konstatējuši, ka tagadējais Saeimas deputāts Dzintars Jaundžeikars, būdams iekšlietu ministrs, būtu pārsniedzis savas pilnvaras saistībā ar auto iepirkuma konkursu.

Tāpat KNAB atzinis, ka IeM ministrijas Īpašumu valsts aģentūras darbinieks Valters Jaundžeikars, kurš darbojās konkursa komisijā, "saskaņā ar likumu Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonas darbā [..] neskaitās bijušā iekšlietu ministra Dzintara Jaundžeikara radinieks". Dz. Jaundžeikars gan nekad nav noliedzis, ka V. Jaundžeikars ir viņa brālēns.

Atsakot ierosināt kriminālprocesu, KNAB nenoliedz, ka nav īsti sakārtota valsts iepirkumu normatīvā bāze, un birojs premjeram Aigaram Kalvītim un iekšlietu ministram Ivaram Godmanim ieteicis padomāt par šo likumu sakārtošanu.

Saeimas deputāte Linda Mūrniece, kas KNAB lūdz pārbaudīt šaubīgo un slepeno konkursu, pauž neizpratni, kāpēc kopš pagājušā gada septembra veiktā pārbaude ir palikusi bez rezultātiem. "Pieļauju, ka KNAB izmeklētāji vienkārši nevarēja pierādīt nelikumības, jo to realizēšanas shēma bija pārāk sarežģīta," sacīja L. Mūrniece.

Jaundžeikara ģimenes nedienas ar Hyundai automašīnām uzjundīja arī šogad februārī, kad Dz. Jaundžeikara dēlu Pēteri policija aizturēja aizdomās par auto vadīšanu narkotiku reibumā. Tobrīd Pēteris bija pie stūres automašīnai Hyundai Santa Fe. Vēl pēc kāda laika žurnālisti P. Jaundžeikaru pieķēra, braukājam ar Hyundai Getz markas auto. Pēteris, lai arī slims ar gripu, kuras dēļ viņš atprasījās no tiesas, 16. martā bija devies uz Lestenes brāļu kapiem. Savukārt pagājušajā nedēļā pēc tiesas sprieduma, ar kuru viņam tika atņemta autovadītāja apliecība, Pēteris atkal ar to pašu Hyundai Getz devās mājās.

Kā liecina Dz. Jaundžeikara valsts amatpersonas deklarācija par 2006. gadu, viņam pieder 1982. gadā ražots furgons ERAZ 762, 1981. gadā ražots furgons VW Transporter, 1985. gadā ražota vieglā automašīna VAZ. Hyundai automašīnas deklarācijā neuzrādās. "Hyundai Santa Fe pieder vienam no maniem uzņēmumiem, savukārt Hyundai Getz pieder uzņēmumam Vidrižu vidzemnieks. Šis uzņēmums daļēji pieder manam dēlam Pēterim," Neatkarīgajai skaidroja Dz. Jaundžeikars.

Viņš uzsvēra, ka IeM rīkotajam auto iepirkuma konkursam, kurā arī uzvarēja Hyundai auto piegādātāji, nav nekādas saistības ar viņa Hyundai autoparku. "Kopš man 1997. gadā nozaga Volkswagen Passat markas auto, braucu tikai ar Hyundai mašīnām. Tās ir lētas, labas, maz ēd benzīnu, un zagļi tās nav iecienījuši. Šo pašu iemeslu dēļ Hyundai mašīnas ir labs risinājums policijai," savu mīlestību pret Hyundai Neatkarīgajai pamatoja Dz. Jaundžeikars.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu