Atbalsta nacionālā interešu objekta statusa piešķiršanu Okupācijas muzejam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valdība šodien izskatīja un akceptēja vēstuli Latvijas Okupācijas muzeja rekonstrukcijas un okupācijas upuru piemiņas memoriāla celtniecības atbalstam, kurā pausts atbalsts nacionālā interešu objekta statusa noteikšanai muzejam.

Vēstulē, kuru valdības vārdā parakstījis Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), uzsvērts, ka valdība apzinās Latvijas Okupācijas muzeja un Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla nozīmi un lomu Latvijas vēstures izpratnes un sociālās atmiņas veidošanā.

Tiek atgādināts valdības deklarācijā ierakstītais, ka, sagaidot valsts simtgadi, ir paredzēts pilnveidot nacionālo kultūras infrastruktūru, tostarp Latvijas Okupācijas muzeja atjaunošanu, kas paredz Latvijas Okupācijas muzeja ēkas rekonstrukciju, tā piebūves Nākotnes nams un Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla celtniecību Rīgā, Strēlnieku laukumā 1.

Lai memoriāla kompleksa būvniecība sāktos pēc iespējas ātrāk, Ministru kabinets atbalsta nacionālā interešu objekta statusa noteikšanu Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksam. Kā uzsver Kučinskis, šāds statuss ļaus ievērojami paātrināt būvniecības procesu normatīvajos aktos noteikto lēmumu pieņemšanas termiņus un veicinās ātrāku projekta virzību.

«Augstu vērtēju pilsoniskās sabiedrības aktivitāti, un esmu pārliecināts, ka, ar jūsu un citu projekta atbalstītāju līdzdalību turpinot skaidrot sabiedrībai Latvijas Okupācijas muzeja un topošā okupācijas upuru piemiņas memoriāla nozīmi Latvijas vēstures izpratnei, mums izdosies atdot parādu tiem, kas tika samalti vēstures griežos un cerēja, bet nepiedzīvoja Latvijas valstiskās neatkarības atgūšanu,» teikts vēstulē.

Jau ziņots, ka Saeima pagājušajā nedēļā konceptuāli atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz nacionālo interešu objekta statusa piešķiršanu Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksam.

Grozījumi Latvijas Okupācijas muzeja likumā nepieciešami, lai nodrošinātu memoriāla kompleksa būvniecības projekta īstenošanu atbilstoši plānotajiem termiņiem, kā arī ievērojot to, ka memoriāla kompleksa būvniecības projekts būtu pabeidzams līdz Latvijas valsts simtgadei 2018.gada 18.novembrī.

Grozījumi tāpat paredz, ka memoriāla kompleksa būvniecības projekts ietver muzeja ēkas Strēlnieku laukumā 1 pārbūvi, tostarp jaunas piebūves - Nākotnes nama - būvniecību, un Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla būvniecību.

Memoriāla kompleksa būvniecības projekts būtu jāīsteno līdz 2018.gada 31.jūlijam divās kārtās. Pirmā kārta paredz muzeja ēkas Latviešu strēlnieku laukumā pārbūvi, tostarp jaunās piebūves būvniecību. Muzeja ēkas ar piebūvi plānu paredzēts iekļaut likuma pielikumā. Otrā kārta paredz Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla būvniecību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu