ASV notiek priekšvēlēšanas piecos štatos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV otrdien notiek demokrātu un republikāņu priekšvēlēšanas Floridā, Ilinoisā, Misūri, Ziemeļkarolīnā un Ohaio, bet republikāņi balsos arī Ziemeļmarianas salās.

ASV medijos jau nodēvēta par «Lielo otrdienu 2», tā ir pēdējā lielā priekšvēlēšanu diena pirms novembrī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām.

Nedēļas nogalēs ASV mediju virsrakstos dominēja sadursmes un protesti ASV Republikāņu partijas vadošā prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa mītiņos, Trampa konkurentiem pārmetot viņam priekšvēlēšanu kampaņu saindēšanu.

Tomēr jaunākās sabiedriskās domas aptaujas sola Trampam uzvaru šajās priekšvēlēšanās, lai gan Ohaio gubernatoram Džonam Keisikam ir neliels pārsvars viņa štatā.

Keisika uzvara Ohaio varētu būt pēdējā iespēja piebremzēt Trampa gājienu pretī republikāņu nominācijai prezidenta vēlēšanās.

Demokrātu priekšvēlēšanās sabiedriskās domas aptaujas sola uzvaru Demokrātu partijas vadošajai kandidātei Hilarijai Klintonei, lai gan Ohaio viņai ir tikai neliels pārsvars pār viņas tuvāko konkurentu Bērniju Sandersu.

Ohaio, Floridai un Ilinoisai ir vislielākais svars šajā priekšvēlēšanu raundā, jo šie štati dod lielāko skaitu nacionālo konventu delegātu.

Priekšvēlēšanās republikāņu un demokrātu kandidāti cīnās par delegātiem jeb cilvēkiem, kuri pārstāvēs viņus balsojumā par nomināciju demokrātu un republikāņu partiju nacionālajos konventos, kas norisināsies jūlijā.

Saskaņā ar jaunākajiem datiem Klintonei priekšvēlēšanās izdevies nodrošināt jau 1235 no 2383 nepieciešamajām delegātu balsīm, bet viņas konkurentam Sandersam - 580.

Savukārt republikāņu favorītam Trampam izdevies iegūt 460 no nepieciešamajiem 1237 delegātiem.

Tikmēr galēji konservatīvajam republikāņu senatoram no Teksasas Tedam Krusam izdevies izcīnīt 370 delegātus, viņa Floridas kolēģim Marko Rubio - 163, bet Keisikam - 63.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu