Sūc un mazgā! (17)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pastāstiet, lūdzu, par putekļusūcējiem ar ūdens filtriem! Kā tie darbojas, cik maksā?

Izvēles iespējas

Sadzīves tehnikas veikalos ir nopērkami trīs veidu putekļusūcēji:

- parastie, ar sausajiem filtriem (cena – no Ls 35 līdz 200);

- ar ūdens filtriem (cena – no Ls 100 līdz 250);

- ar ūdens filtriem un mazgāšanas funkciju (cena – no Ls 100 līdz 300 un dārgāk).

Parastie sūcēji putekļus savāc papīra vai auduma maisiņā vai speciālā plastmasas tvertnē. Kad papīra maisiņš ir pilns, to izmet, bet drēbes maisiņu vai plastmasas tvertni iztīra. Ja izvēlēsieties kādu no modeļiem ar ūdens filtru, visi putekļi nonāks filtrā, ko tīrīt ir vienkāršāk – tikai jāizlej ūdens. Ja gribat ar putekļusūcēju vēl savākt arī šķidrumu, mazgāt grīdas, logus un citas virsmas, tad nepieciešams mazgājošais putekļusūcējs. Ir nopērkami arī tā dēvētie akumulatora putekļusūcēji. Tie ir mazi, bez vada, paredzēti sausu vai šķidru netīrumu uzsūkšanai no nelielām virsmām.

Ar ūdens filtriem aprīkoto putekļusūcēju darbības princips nav sarežģīts – gaiss kopā ar putekļiem un atkritumiem nonāk rezervuārā, kur separators tos ātri samaisa ar ūdeni, pēc tam atdala un nosēdina. Telpās nav jūtama specifiskā smaka, kas rodas, sīkākajiem puteklīšiem nonākot atpakaļ gaisā, ja strādā ar parasto putekļusūcēju. Turklāt ūdenim var pievienot speciālus tīrīšanas līdzekļus, kā arī aromatizētājus, kas atsvaidzina un aromatizē gaisu. Lietotājs pats var regulēt aromāta intensitāti.

Uzgaļi, birstes, filtri…

Pērkot putekļusūcēju, komplektā saņemsiet vairākus maināmus uzgaļus. Uzgaļus vai birstes var nopirkt arī atsevišķi. Noderīga ir turbo birste, kas paredzēta paklāju tīrīšanai. Tās gaisa piedziņas rotējošā suka uzbužina paklāju, atbrīvojot un aizvācot dziļi iespiedušos netīrumus un mājdzīvnieku spalvas.

Putekļusūcēja motora jauda parasti ir norādīta uz korpusa – no 800 līdz pat 2000 W. Jo lielāka jauda, jo vairāk elektroenerģijas tas patērē. Putekļusūcējs, kam ir liela jauda, maksimālā režīmā strādā diezgan skaļi. Ražotāji daļēji spēj klusināt motorus, bet pagaidām vēl neprot mazināt troksni, ko sūcot rada gaisa plūsma.

Jāpievērš uzmanība arī filtriem. HEPA filtrs vai HEPA aktīvās ogles filtrs ir labāks nekā parastais, jo savāc vairāk sīko puteklīšu, kā arī noder cīņā pret putekļu ērcītēm. Turklāt HEPA aktīvās ogles filtrs ne vien attīra gaisu, bet novērš smakas, tāpēc ir neaizvietojams palīgs mājdzīvnieku īpašniekiem un smēķētājiem. Putekļusūcējs ar HEPA filtru vai ūdens filtru der cilvēkiem ar alerģiskām saslimšanām, kā arī ģimenēm, kur aug mazi bērni. Tas jāmaina tikai pēc gada, pusotra.

Lielākajai daļai ar ūdens filtriem aprīkoto putekļusūcēju izmanto auksto ūdeni, taču ir modeļi, kuros tas tiek uzsildīts. Tā ir sava veida garantija, ka darbu paveiksiet kvalitatīvi.

Putekļi vairo slimības

Jau vairākus gadus pasaulē eksistē tāds jēdziens kā slimo ēku sindroms. Pēc ekspertu vērtējuma, Amerikā 20 – 30 % ēku izraisa šo sindromu – cilvēkiem rodas dažādas veselības problēmas, piemēram, elpošanas grūtības, sāpes locītavās, slikts garastāvoklis, bezmiegs. Simptomi var atgādināt gripu, bet diemžēl šī gripa turpinās nedēļām, mēnešiem, pat gadiem. Iemesls – telpu nelabvēlīgais klimats, kas saistīts ar sliktu gaisa kvalitāti un tā piesātinājumu ar putekļiem.

Pārsteidzoši, ka visvairāk putekļu cilvēkam liek ieelpot… putekļusūcējs. Izpētīts, ka pēc tā lietošanas putekļu koncentrācija gaisā var pieaugt 2 – 5 reizes, kaut gan 99 % nokļūst tvertnē, bet 1% pašu mazāko paliek gaisā. Ar šo daudzumu pietiek, lai katru dienu mūsu plaušās nonāktu apmēram ēdamkarote viskaitīgāko puteklīšu. Ražotāji mēģina atrisināt šo problēmu, uzlabojot filtrus un palielinot to daudzumu, taču tad nepieciešama krietni lielāka jauda motoram, un tas atspoguļojas cenā. Turklāt caur šo filtru sietu vienalga izkļūst putekļi, kas ir mazāki par 0,3 mikroniem...

Arī putekļusūcēji ar ūdens filtriem šo problēmu atrisina tikai daļēji. Tiesa, ir arī speciāli iebūvētie sūcēji, kuri arī pašus sīkākos putekļus ventilē nevis dzīvoklī, bet gan ārpus mājas. Visdrīzāk tieši tādiem pieder nākotne.

Konsultēja veikala "Elkor Centrs" pārdevēja konsultante Anna Gribovska.

***

PADOMI

- Iegādājoties putekļusūcēju, pievērsiet uzmanību ūdens tvertnes tilpumam, elektriskā kabeļa garumam, trokšņu līmenim, svaram, izmēriem.

- Īpaši pārbaudiet motora un sūkšanas jaudu. Mēdz gadīties, ka no diviem putekļusūcējiem ar pilnīgi vienādu motora jaudu viens tomēr strādā labāk, jo tam ir lielāka sūkšanas jauda.

- Nemēģiniet ar parasto putekļusūcēju sūkt ūdeni, slapju paklāju – tā tikai sabojāsiet motoru un arī garantijas remonts vairs nebūs spēkā.

- Esiet piesardzīgi, ja piedāvā lielas jaudas putekļusūcēju, kas strādā aizdomīgi klusu. Ražotāji vēl nav iemācījušies būtiski ierobežot troksni.

- Putekļusūcēji ar ūdens filtriem un mazgāšanas funkciju ir labāki nekā parastie.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu