Centīsies mazināt Nīcas zemes degradāciju

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šogad, ANO pasludinātajā Starptautiskajā tuksnešu un zemes degradācijas gadā, Vides ministrija sāk īstenot zemes degradācijas mazināšanas pasākumus ANO Attīstības programmas un Pasaules vides fonda projektā "Ilgtspējīgas kapacitātes un atbildības veidošana ANO Konvenciju par cīņu pret zemes degradāciju mērķu īstenošanai Latvijā".

Jūnijā paredzēts sākt zemes kvalitātes izpēti. Zemes kvalitātes samazināšanās inventarizācijas gala ziņojumus Nīcas, Glūdas un Svētes pagasta zemnieki saņems jau decembrī, informēja projekta asistente Linda Kalniņa.

Viņa stāsta, ka projekta īstenošanai izvēlēti divi atšķirīgi reģioni – Liepājas rajona Nīcas pagasts ar mākslīgi veidoto polderu sistēmu un Jelgavas rajona Svētes un Glūdas pagasts, kuri atrodas Lielupes baseinā, kur ir vienas no auglīgākajām augsnēm Latvijā. Visās teritorijās notiek aktīva lauksaimnieciskā darbība, un tādēļ tās ir īpaši piemērotas, lai pētītu zemes kvalitātes izmaiņas, arī zemes degradāciju. Ar vārdu zeme šā projekta izpratnē apzīmē gan veģetāciju, gan augsni, gan arī reljefu. Projekta īstenošanas sagaidāmie rezultāti ir ilgtspējīgas zemes apsaimniekošanas principu integrācija dokumentos un likumdošanas sistēmā, prakses ieviešana izpētes teritorijās un nepieciešamās apmācības īstenošana akadēmiskā un praktiskā līmenī.

Projekta īstenošana un inventarizācijas darbu izpilde nav iespējama bez zemnieku un zemes īpašnieku atbalsta. Jau ir notikusi pirmā sanāksme, kurā piedalījās ANO AP Latvijā projektu biroja vadītāja Silvija Kalniņš, projekta vadītājs Jānis Ģērmanis, Latvijas Pašvaldību savienības padomniece Sniedze Sproģe, Nīcas Pagasta padomes pārstāvji, arī Pagasta padomes priekšsēdētājs Agris Petermanis, un vietējo zemnieku pārstāvji. Uz tikšanos bija ieradušies arī Valsts vides dienesta Liepājas Reģionālās vides pārvaldes pārstāve, Lauku atbalsta dienesta pārstāvji, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Augsnes un augu zinātņu institūta pārstāvis un Pasaules dabas fonda Papes ezera projekta pārstāvis.

Tikšanās laikā dalībnieki kopīgi apsprieda plānotos inventarizācijas darbus un diskutēja par inventarizācijā iekļaujamo teritoriju, noskaidroja zemes apsaimniekošanai nozīmīgus jautājumus, kas būs jāizvērtē inventarizācijas un apsaimniekošanas plāna izstrādes gaitā. Zemnieki, kuri piedalījās sanāksmē, pauda gatavību iesaistīties darba grupā, plānotajos izglītojošajos semināros un inventarizācijai nepieciešamo datu sniegšanā.

Projekta īstenotāji stāsta, ka šovasar agroķīmiskās izpētes veicēji, vienojoties ar zemes īpašniekiem un apsaimniekotājiem, izvēlēsies paraugu ņemšanas vietas un veiks laboratorijas analīzes. Rezultātā zemnieki saņems agroķīmiskās izpētes datus par savu saimniecību. Vienlaikus zemniekiem būs iespēja iegūt papildu zināšanas par zemes kvalitātes saglabāšanas iespējām. Tādējādi taps zemes apsaimniekošanas plāns, kas būs balstīts uz nopietnu izpēti, tiks apskatīti iespējamie zemes apsaimniekošanas attīstības virzieni un sniegti ieteikumi zemes kvalitātes saglabāšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu