Pieprasītie olu vārāmie (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Olu vārītāji ir praktiski, lēti, neaizņem daudz vietas un ļauj vienkārši uzvārīt olas, nedomājot par to, pēc cik ilga laika tās būs gatavas.

Kad vāra olas parastā veidā, enerģija tiek tērēta diezgan neefektīvi – uzsildīts nevajadzīgi liels ūdens daudzums, un vēl daudz ūdens tiek pārvērsts tvaikā. Ja vēl katliņam nav bijis uzlikts vāks, iztvaikošana notikusi plašā virsmā un patērēts nevajadzīgi daudz enerģijas.

Elektriskie olu vārītāji konstruēti tik viltīgi, lai uzvārītu olas ar iespējami mazāko ūdens daudzumu – tikai to, kas iztvaikotu no neliela katliņa ar aizvērtu vāku. Olas tajos vārās tvaikā uz paliktnīša, kurā parasti var ievietot septiņas olas. Zem paliktnīša ir pannai līdzīgs trauciņš ūdenim, bet virs tā – caurspīdīgs vāciņš ar caurumiņu. Ar īpašu mērglāzi ielej trauciņā tieši tik daudz ūdens, kas atbilst olu skaitam un vēlamajai mīkstuma pakāpei.

Olas pirms ielikšanas režģī ar īpašu adatu no abiem galiem caurdur, lai tās vāroties nesaplīstu, ieliek režģī virs trauciņa, apsedz virs vāka un vārītāju ieslēdz. Ūdens uzvārās, iztvaiko, un, kad trauciņš ir tukšs, vārītājs izslēdzas. Tomēr ne vienmēr uz mērglāzes rakstītās ūdens normas atbilst vēlamajai olas mīkstuma pakāpei, tāpēc īstais ūdens daudzums, iespējams, būs jāatrod pašiem ar mēģinājumu un kļūdu metodi.

Parasti olu vārītājos var uzvārīt no vienas līdz septiņām olām. To plusi – nav nepieciešams atsevišķs katliņš olu vārīšanai, kompakts, ērti novietojams skapī. Arī lietošana nav sarežģīta – pievieno strāvas padevei, saliek olas, ielej ūdeni, aizver vāku un vāra. Šādas ierīces parasti gatavo no plastmasas un tērauda.

Šādā ierīcē olas pa pusei tiek vārītas, pa pusei tvaicētas. Kā galvenais pluss aparātam minams, ka, vārot tajā olas, tās nekad nesaplīst. Turklāt virtuves eksperti atzīst, ka garša esot daudz izteiktāka nekā ūdenī vārītajām olām.

Jārēķinās, ka olu vārītājs regulāri būs jātīra no kaļķa nogulsnēm. Mazāk katlakmens nogulsnēsies, ja lietosiet jau vienreiz uzvārītu ūdeni, kurš savus sāļus jau nogulsnējis tējkannā vai ūdensvadā, ja lietosiet karsto ūdeni.

Eksperti atzīst, lai olas pēc vārīšanas būtu stingras, nesaplaisājušas un tieši tādas, kādām tām vajadzētu būt, galvenais tās – nepārvārīt. Olas liek vārošā ūdenī, kam piebērta šķipsniņa sāls, un vāra apmēram piecas minūtes. Ja labāk garšo olas ar šķidru viduci, pietiks vārīt trīs minūtes. Ja gatavosiet salātus, olas jāvāra stingri cietas – desmit minūšu.

Ja olas paredzētas kā galda dekors un nav domātas olu kaušanās sacensībām, varat izmēģināt, lūk, kādu recepti: olas vāra trīs minūtes, tad ņem ārā un ar naža spalu visapkārt sasit čaumalu. Pēc tam olas liek stiprā, vislabāk melnās tējas vai kafijas, novārījumā. Lai labāk garšotu, var pievienot kanēli, vanilīnu, krustnagliņas un citas garšvielas un turpina vārīt desmit minūšu. Kad olu nolobīsiet, būsiet pārsteigti par interesantiem un savdabīgi tumšiem rievojumiem, kas izskatīsies kā ģeogrāfiskā karte. Pēc Lieldienām no tām var pagatavot pildītās olas.

***

APAĻA MALA.

Olu trauciņi ar apaļu malu Drogas veikalos maksā 39 santīmus

*

ROBOTA MALA.

Olu trauciņi ar robainām malām Drogas veikalos maksā 45 santīmus

*

OLU VĀRĀMAIS.

Bosch firmas septiņu olu vārāmais aparāts Elkor veikalos maksā 19,99 latus. Šī iekārta ir aprīkota ar automātisko olu gatavības režīma noteicēju. Kad olas ir izvārītas pēc iepriekš

uzstādītās pakāpes – mīkstas, vidējas, cietas –, aparāts dod signālu, kas liecina – olas gatavas

*

METĀLS UN MĀLS. No metāla darinātais gaiļa formas statīvs un divas māla olas veikalā Timmari maksā 4,65 latus

*

GALDA VAI SIENAS DEKORS.

Šo kompozīciju var novietot jebkurā vietā pēc ieskatiem. Tās cena 4,99 lati veikalā Timmari

*

OLU TRAUCIŅI.

Kad olas ir novārītas un nokrāsotas, tās nepieciešams novietot kādā turētājā. Veikalos plašā klāstā pieejami dažāda noformējuma trauciņi, kuri paredzēti olām

*

OLU GROZIŅŠ. Šādu neliela izmēra groziņu zaļā vai dzeltenā krāsā Timmari piedāvā par vienu latu, mākslīgās olas – par 20 santīmiem gabalā

*

ZAĻAIS KOCIŅŠ.

Lai gan tas ir mākslīgs, tas lieliski atdzīvina telpas kopējo noskaņu. Cena Timmari veikalā – 3,95 lati

*

IESPĒJAMAS VARIĀCIJAS.

Mākslīgo puķu pluss – tās nav jālaista, glabājas ilgstoši un, galvenais, nenoīst. Piecu puķu pušķis Timmari maksā 1,75 latus. Vāze maksā 2,90 latu

*

OLU TRAUCIŅŠ.

Vistas veidojuma māla trauciņš Timmari veikalā maksā 99 santīmus

***

EKSPERTES VIEDOKLIS

Jūlija POZŅAKOVA, veikala Drogas pārdevēja kasiere

– Laikā pirms Lieldienām pircēji aktīvi izvēlās preces, kas ir pavasara toņos –dzeltenā, oranžā un salātzaļā. Tie ir gan olu trauciņi, salvetes, sveces, mākslīgā zāle, tauriņi. Pats par sevi saprotams – topa lieta šajā laikā ir olu krāsas. Cilvēki kļuvuši atvērtāki, tāpēc nebaidās un uzdrošinās ar tām eksperimentēt. Īpaši aktīvi pērk sveces, kas ir apaļā olu formā vai taisnās. Daudzi dekorācijas saglabā no citiem gadiem, tāpēc pirms kārtējiem svētkiem iegādājas tikai dažus dekoratīvus elementus, lai atsvaidzinātu kopējo noskaņu.

***

OLU IEDALĪJUMS

Virtuves eksperti atzīst, ka olas tiek šķirotas pēc kvalitātes un masas, un šos rādītājus var redzēt uz iesaiņojuma.

• Augstākā šķira – vissvaigākās olas, tīras un pilnīgi bez smakas. Uz iesaiņojuma jābūt norādītam fasēšanas datumam. Pēc septiņu dienu uzglabāšanas marķējums jānomaina uz nākamo šķiru.

• Pirmās šķiras olas ir joprojām relatīvi svaigas olas ar pārējām augstākās kategorijas olas pazīmēm. Šādas olas pērk visvairāk.

• Otrās šķiras olas nav tik svaigas un tīras kā pirmās šķiras olas, bet tās var būt apstrādātas, lai saglabātos svaigas. Arī šīm olām uz iesaiņojuma jābūt norādītam fasēšanas datumam.

• Ir arī trešās šķiras olas, bet tās tiek izmantotas tikai rūpnieciskajā ražošanā.

Avots: Lielā pavārgrāmata

***

OLU KATEGORIJAS

1. kategorija – 70 gramu un smagākas

2. kategorija – 70 līdz 65 grami

3. kategorija – 65 līdz 60 grami

4. kategorija – 60 līdz 55 grami

5. kategorija – 55 līdz 50 grami

6. kategorija – 50 līdz 45 grami

Avots: Lielā pavārgrāmata

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu