Cilvēki lielo konsolidāciju daudz nejutīšot

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts budžeta konsolidācija 122 miljonu latu apjomā esot labs variants. Finanšu ministrs Andris Vilks lēš, ka šai summai piekritīs arī starptautiskie aizdevēji. Ministrs apgalvo, ka sabiedrība un uzņēmēji plānoto konsolidāciju īpaši nejutīs.

Īpaši nejutīšot

Jautāts par jomām, kuras konsolidācija skars visvairāk, viņš šorīt intervijā sacīja, ka sabiedrība un uzņēmēji plānoto konsolidāciju īpaši nejutīs.

Nav plānota ne nodokļu palielināšana, ne konkrētu jomu samazinājumi, kas atstātu sekas.

"Šī konsolidācija ir tāda, ka tā praktiski gandrīz nebūs sajūtama sabiedrībā vai biznesā, vai tamlīdzīgi.

Lielā daļa jomu ir samazinājumi, bet tie nav kardināli.

Samazinājumi esot izdiskutēti

Kaut arī valdība saņēmusi pārmetumus, ka tā saistībā ar nākamā gada valsts budžetu nav pietiekami apspriedusies ar sabiedrību un sociālajiem partneriem, Vilks norādīja, ka šie jautājumi jau iepriekš diskutēti un apskatīti. Jomas, kurās samazinājums varētu būt vislielākais, esot izskatītas.

Kā piemēru Vilks minēja transporta jomu, kurā samazināts finansējums valsts un pašvaldību autoceļiem. Taču tai pašā laikā šai nozarē ir iespēja izmantot Eiropas Savienības fondu naudu.

Virzīs tālāk, pat ja aizdevēji neakceptēs

Viņš arī teica - ja arī starptautiskie aizdevēji neakceptēs valdības apstiprināto konsolidāciju, budžetu virzīs uz Saeimu.

Konsolidācijas pasākumi ir pilnīgi pietiekami, lai nākamgad sasniegtu budžeta deficītu zem 2,5% no iekšzemes kopprodukta. Viņš akcentēja, ka

konsolidācijas pasākumi ir kompromiss.

Starptautiskā aizdevuma programmas noslēgšana decembra beigās esot gan aizdevēju, gan Latvijas interesēs.

Viņš arī izteicās, ka aizdevēju pozīcija par budžeta veidošanu vienmēr ir bijusi pesimistiskāka, skatījums bijis vairāk no ārpuses, tas nav tik dinamiski reaģējis uz izmaiņām.

Budžets jāpieņem vēl šogad.

Kavēšanās vairs neesot iespējama.

Nelielas izmaiņas budžetā gan vēl varot veikt.

Sekos līdzi ieņēmumiem

Vilks arī pastāstīja par valdības solījumiem nākamgad regulāri pa ceturkšņiem sekot līdzi valsts budžeta ieņēmumiem un to krituma gadījumā reaģēt ar budžeta grozījumiem un lielāku konsolidāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu