Amerikā skandāls: cik tālu valsts var iet, lai ierobežotu Ebolas izplatību (54)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kamēr daudzās pasaules valstīs ik dienu tiek ziņots par Ebolas vīrusa gadījumiem vai saņemta informācija par aizdomīgām saslimšanām, Amerikas Savienotajās Valstīs izcēlies skandāls par to, cik tālu valsts Ebolas dēļ var iet, ierobežojot pilsoņu brīvas pārvietošanās tiesības, ziņo CNN. Kāda medmāsa apņēmusies sūdzēt valsti tiesā par to, ka amatpersonas gribējušas viņu uz 21 dienu ieslodzīt karantīnā neapsildītā teltī, lai gan divi testi uzrādīja, ka viņa ar Ebolu nav inficējusies.

Kaki Hickoha kā medmāsa bija brīvprātīgā un piedalījās Ebolas pacientu ārstēšanā Sjerraleonē. Kad viņa atgriezās dzimtajā Amerikā, viņa tika ievietota karantīnā.

Medmāsa vērsusies pie medijiem, sūdzoties par valsts amatpersonu pārspīlēto reakciju, viņu ieslogot karantīnā, lai gan divi atsevišķi Ebolas testi uzrādīja, ka viņa ar bīstamo slimību nav inficējusies. Sieviete arī sūdzas par bēdīgajiem apstākļiem, kādus vairākas dienas nācās paciest, - karantīnas zona bija telts pie Ņūarkas slimnīcas, kas pat nebijusi apsildīta.

«Ieslodzīt karantīnā kādu tikai tāpēc, ka nav izdomāts labāks plāns, bez šā jautājuma rūpīgas pārdomāšanas, - tas vienkārši ir nejēdzīgi,» viņa paziņojusi, piebilstot, ka šādā veidā pārkāptas viņas cilvēktiesības.

Kad izcēlās skandāls, ASV amatpersonas pirmdien paziņoja, ka medmāsa tomēr no karantīnas tikšot atbrīvota.

33 gadus vecā sieviete karantīnā piektdien tika ievietota, jo ārsti Ņūdžersijā pēc viņa satgriešanās no Sjeraleones, lietojot pieres termometru, konstatēja vairāk nekā 38 grādus lielu temperatūru, tomēr tai pašā dienā veikts atkārtots mērījums ar parastu termometru uzrādīja normālu temperatūru. Medmāsa sūdzas, ka tika ievietota neapsildītā teltī, kas uzslieta vietējās slimnīcas automašīnu novietošanai paredzētā laukumā. Teltī neesot bijis ne dušas, ne tualetes ar noskalošanas mehānismu. Telti apsargājuši policisti, un ārsti ar sievieti sazinājušies pa nelielu lodziņu.

«Šāda ekstrēma rīcība ir nepieņemama, un esmu pārliecināta, ka pārkāptas manas cilvēktiesības. Pakļaut mani šādam emocionālam un fiziskam stresam ir pilnīgi nepieņemami,» viņa teica.

Medmāsa arī sašutusi par Ņūdžersijas gubernatora Krisa Kristija iepriekšēju paziņojumu, ka viņa «acīmredzami ir slima». «Pirmkārt, es nedomāju, ka viņš ir ārsts. Otrkārt, viņš pat mani redzējis nebija. Treškārt, es kopš nonākšanas karantīnā neesmu nodemonstrējusi nevienu Ebolas vīrusa simptomu.»

Medmāsa tagad apņēmusies ne vien sākt tiesas prāvu pret valsti, bet arī panākt, lai Ebolas vīrusa izplatības novēršanas vadlīnijas izstrādātu veselības sektora profesionāļi, nevis tas tiktu atstāts politiķu rokās.

Komentāri (54)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu